STUDIU Vânzările de bunuri de larg consum au crescut anul trecut până la 2,98 miliarde euro. Românii au cheltuit cei mai mulți bani pe telefoane

STUDIU Vânzările de bunuri de larg consum au crescut anul trecut până la 2,98 miliarde euro. Românii au cheltuit cei mai mulți bani pe telefoane
scris 7 mar 2018

Piața bunurilor de folosință îndelungată a crescut cu 14,4% anul trecut, la 2,98 miliarde euro, cea mai mare contribuție fiind dată de sectorul Telecom cu o creștere de 29,5%, până la valoarea de 1,165 miliarde euro.

"Piața de smartphone-uri continuă să se îndrepte către dispozitivele mai performante. Produsele din clasele de preț medii și superioare, precum și cele cu diagonală de peste 5 inch au înregistrat creșteri semnificative. Categoria de accesorii inteligente de purtat se dezvoltă, înregistrând o creștere de două cifre pentru toate segmentele categoriei. Căștile cu microfon, fără fir, au avut cea mai importantă dezvoltare din categorie, fiind acum la un nivel valoric dublu față de trimestrul patru din 2016", arată datele unui studiu GfK Temax.

Datele mai relevă o pierdere semnificativă pentru smartphone-urile sub 5 inch, dar și o scădere de două cifre a telefoanelor inteligente din clasele inferioare.

Sectorul produselor electronice a continuat trendul ascendent, crescând cu 9,2%, până la 502 milioane euro. Televizoarele au contribuit semnificativ la această evoluție, urmate de categoria de produsele audio, precum boxele portabile și cele cu sistem de andocare, boxele și sistemele audio. Alături de căști, camerele video au înregistrat cea mai mică rată de creștere.

INS a confirmat creșterea economică de 7% a României anul trecut CITEȘTE ȘI INS a confirmat creșterea economică de 7% a României anul trecut

Piața de electrocasnice mari a stagnat la finalul celui de al patrulea trimestru al anului 2017.

Categoriile emergente precum mașinile de spălat vase și uscătoarele de rufe au înregistrat o creștere de două cifre. Potrivit studiului, masinile de spalat rufe au înregistrat un ușor declin, iar congelatoarele păstrează același trend descendent.

Piața electrocasnicelor mici a urcat cu 17,1%, la 226 milioane euro. Categoria aparatelor electrice de gătit și cea de preparare a băuturilor calde au raportat creșteri semnificative, iar storcătoarele de fructe prin centrifugare trag în jos întreaga categorie de storcătoare de fructe și legume.

Camerele digitale au înregistrat o ușoară scădere, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

Sectorul produselor IT a înregistrat o evoluție pozitivă, urcând cu 4,5%, anul trecut, la 430 milioane euro. Camerele web și cele de supraveghere au arătat evoluții importante, urmate de categoria de desktopuri, ca urmare a creșterii sub-segmentului produselor de tip mediabox și mediastick. Evoluția pozitivă a monitoarelor a avut o contribuție importantă la rezultatul general al sectorului de IT. Laptopurile au înregistrat o creștere redusă, ca urmare a evoluției sub-segmentelor de produse cu specificații superioare.

Piața foto s-a apreciat cu 1%, la 26 milioane euro, iar camerele digitale au înregistrat o ușoară scădere, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

STUDIU Vânzările de bunuri de larg consum au crescut anul trecut până la 2,98 miliarde euro. Românii au cheltuit cei mai mulți bani pe telefoane

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
bunuri de larg consum
telefoane
gfk