ANT: Turoperatorul Mareea a păgubit peste 1.000 de turiști, restanțele către furnizori se ridică la 285.000 euro

ANT: Turoperatorul Mareea a păgubit peste 1.000 de turiști, restanțele către furnizori se ridică la 285.000 euro

Sursă foto: https://www.mareea.ro/

scris 3 sep 2016

O echipă aparținând Direcției Generale de Control și Autorizare Turism din cadrul Autorității Naționale pentru Turism (ANT) se află încă de săptămâna trecută în control la agenția de turism Mareea, care și-a anunțat sâmbătă incapacitatea de plată și intenția de a intra în insolvență, inspectorii stabilind că, în prezent, numărul turiștilor păgubiți este de aproape 1.100, datoriile restante către furnizori ridicându-se la 285.000 euro, se arată într-un comunicat al ANT.

Turoperatorul Mareea și-a anunțat sâmbătă dimineața incapacitatea de plată și că va cere deschiderea procedurii de insolvență. Patronul Mareea, Marius Usturoiu, a declarat în exclusivitate pentru Profit.ro că a depus vineri la tribunal cererea de intrare în insolvență a agenției.

"Autoritatea Națională pentru Turism menționează faptul că o echipă aparținând Direcției Generale de Control și Autorizare Turism investighează speța încă de săptămâna trecută, acțiunea debutând în urma a patru reclamații venite pe adresa ANT", se menționează în comunicatul ANT.

Turoperatorii și hotelierii oferă sejururi alternative clienților Mareea și cer Guvernului OUG pentru garantarea plății vacanțelor CITEȘTE ȘI Turoperatorii și hotelierii oferă sejururi alternative clienților Mareea și cer Guvernului OUG pentru garantarea plății vacanțelor

Potrivit sursei citate, controlul s-a desfășurat în perioada 26.08.2016 - 3.09.2016. În urma acțiunii de verificare au fost aplicate sancțiuni pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale, pentru prezentarea de informații nereale în oferte, dar și pentru neprezentarea Registrului Unic de Control. În afară de sancțiunea pecuniară în valoare de 14.000 lei, a mai fost aplicată și sancțiunea complementară de retragere a licenței, precizează ANT.

"Astăzi, 3 septembrie 2016, reprezentanții Direcției Generale de Control și Autorizare Turism din cadrul ANT au stabilit că sunt aproape 1.100 de turiști păgubiți de către agenția de turism Mareea, suma tuturor contractelor ridicându-se la valoarea de 460.000 euro, din care sume restante către furnizori (la ora actuală) - 285.000 euro", se mai spune în comunicatul ANT.

Agenția de turism Mareea, una dintre cele mai mari companii din industria locală de profil, cu rulaj anual de peste 66 milioane lei, și-a anunțat sâmbătă clienții că nu le va mai putea onora vacanțele și că va intra în insolvență. Surse din piață au declarat pentru Profit.ro că problemele financiare ale Mareea se explică prin faptul că firma s-a lansat, în ultimii ani, în mai multe investiții masive și riscante, pe care le-a finanțat din banii încasați de la turiști pe vacanțe, nereușind să contracteze finanțări bancare.

Balon de încercare: ce ar fi dacă Banca Centrală Europeană ar cumpăra acțiuni? CITEȘTE ȘI Balon de încercare: ce ar fi dacă Banca Centrală Europeană ar cumpăra acțiuni?

Patronul agenției de turism Mareea, Marius Usturoiu, a declarat sâmbătă, în exclusivitate pentru Profit.ro, că a luat decizia să ceară intrarea în insolvență a companiei din cauza problemelor de cash-flow generate de rezultatele slabe pe componenta de chartere, precum și de scăderea cu 50-60% a vânzărilor de vacanțe pe Turcia, și a promis că nici un turist cu rezervare făcută prin Mareea nu va rămâne cu banii dați și concediul neefectuat, ținând totodată să infirme declarațiile și zvonurile potrivit cărora "s-ar fi dat la fund".

El a arătat că vrea reorganizarea companiei și deblocarea cash-flow-ului, în vederea continuării activității, și că se află în discuții cu mai multe bănci pentru obținerea de credite, dar și cu potențiali investitori care să vină cu bani pentru a efectua o infuzie de capital la Mareea, în schimbul preluării unei participații sau efectuării unei fuziuni.

O speță asemănătoare recentă a fost cea a agenției de turism Genius Travel, care luna trecută și-a anunțat clienții prin email că mu vor mai putea pleca în vacanțele pe care deja le plătiseră, pentru că firma va intra în insolvență. Pe 25 august, firma a făcut cerere în acest sens la Tribunalul București. Termenul pentru judecarea cauzei este 13 septembrie. În urma scandalului creat, agenția Genius Travel a fost exclusă din patronatul ANAT, ca urmare a prejudiciilor create.

viewscnt
Afla mai multe despre
mareea
agentia de turism mareea
mareea insolventa
ant
anat
marius usturoiu