Cât valorează nămolul de la Techirghiol

Cât valorează nămolul de la Techirghiol

Sursă foto: https://www.statiuneatechirghiol.ro/

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 aug 2021

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat licența de concesionare privind exploatarea resurselor de nămol terapeutic din perimetrul Lacul Techirghiol Est, județul Constanța, încheiată de Agenție în iunie 2021 cu compania Formin SA din Caransebeș în calitate de concesionar. Licența de exploatare a și intrat în vigoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Potrivit Legii minelor, cele mai multe dintre licențele de exploatare minieră intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial a ordinelor ANRM de aprobare a lor. În cazul licenței Formin de exploatare a perimetrului Techirghiol, ordinul de aprobare a fost publicat pe 14 iulie.

INFOGRAFIC România, al șaptelea producător de bere din Uniunea Europeană CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC România, al șaptelea producător de bere din Uniunea Europeană

Până în decembrie anul trecut, legea prevedea că toate licențele de exploatare minieră trebuie aprobate prin hotărâri de Guvern pentru a intra în vigoare. Atunci, însă, Legea minelor a fost amendată la propunerea deputatului PNL Claudiu Roman, însușită de Comisiile de Industrii și Mediu din Camera Deputaților și adoptată prin vot în plen. Actul normativ stipulează în prezent că licențele de exploatare se aprobă prin ordin al președintelui ANRM, cu excepția celor care vizează exploatarea aluminiului, minereurilor feroase, neferoase, nobile sau radioactive, a pământurilor rare și disperse, precum și a cărbunilor, pentru care a fost păstrată exigența juridică de aprobare prin HG.

Intrarea în vigoare a licenței de exploatare nu înseamnă automat și că lucrările miniere pot deja începe. Legea prevede că începerea activităților miniere prevăzute în licență se autorizează în scris de către ANRM, în termen de până la 360 de zile de la intrarea în vigoare a licenței, după prezentarea de către titular, cumulativ, a următoarelor documente: dovada plății taxei pe activitatea minieră, dovada constituirii garanției financiare pentru refacerea mediului, certificatul de atestare fiscală, din care să rezulte că titularul licenței nu înregistrează obligații restante față de bugetul de stat, acordul/autorizația de mediu, avizul ANRM pentru programul anual de exploatare și acordul proprietarului sau administratorului terenului privind accesul la suprafețele necesare executării activității miniere prevăzute în programul anual de exploatare. După depunerea tuturor acestor acte, ANRM are la dispoziție 30 de zile pentru a autoriza începerea activităților miniere.

Ether crește puternic, pe fondul unei actualizări importante a rețelei blockchain CITEȘTE ȘI Ether crește puternic, pe fondul unei actualizări importante a rețelei blockchain

Formin SA a obținut licență de explorare a resurselor de nămol terapeutic de la Techirghiol la finalul anului 2016, lucrările de explorare durând până în decembrie 2018. Compania a solicitat imediat licență de exploatare, aceasta fiind însă încheiată cu ANRM doar în iunie anul acesta.

Perimetrul Techirghiol Est are o suprafață de circa 800 mp, în condițiile în care întregul liman cunoscut sub numele de "lacul Techirghiol" are aproape 11 kilometri pătrați. În prezent, nămolul de la Techirghiol este exploatat doar de către Sanatoriul balnear din localitate. Sanatoriul a încheiat în 2006 cu ANRM licență de dare în administrare a activității miniere de exploatare a nămolului sapropelic terapeutic în perimetrul Techirghiol Lac

"Producția fizică, în cazul zăcământului Techirghiol Est, a fost estimată, conform studiului de fezabilitate, la 6.000 mc. Prin înmulțirea cantităților de produse miniere (nămol terapeutic), exprimate în metri cubi, cu prețul de livrare, rezultă total valoare a producției valorificabile de 9.928.559 lei, valoare care se regăsește în studiul de fezabilitate prezentat de societatea Forim SA, acceptată și însușită de Agenția Națională pentru Resurse Minerale. Valoarea de inventar aproximativă, determinată în condițiile menționate, este relativă, menținându-se numai dacă condițiile specifice exploatării zăcământului de nămol terapeutic Techirghiol Est actuale rămân nemodificate pe toată durata concesiunii", se arată într-un document al ANRM.

Telekom Romania, profit de 41,4 milioane euro în trimestrul 2. Creștere susținută a numărului de abonați la telefonia mobilă CITEȘTE ȘI Telekom Romania, profit de 41,4 milioane euro în trimestrul 2. Creștere susținută a numărului de abonați la telefonia mobilă

Potrivit Legii minelor, redevența pentru nămoluri terapeutice cuvenită statului este de 5% din valoarea producției miniere.

În mai 2017, la o dezbatere publică organizată în localitate pe marginea licenței de explorare de nămoluri terapeutice în perimetrul Techirghiol Est obținută de Formin SA, directorul de dezvoltare al companiei, Tiberiu Duma, declara că Formin a găsit un grup german interesat să investească într-un proiect mai complex în zonă. "Vor să investească peste 50 de milioane de euro în turism la Techirghiol. Vor să facă un resort specializat pe servicii balneare, să pornească demersuri de construire a unui hotel, a unui SPA, a unei zone balneo, care să dea valoare acestui nămol", spunea Duma.

FOTO Precizări MAI despre cartea de identitate electronică: Poate suferi modificări în special în privința mențiunii ”Gen” CITEȘTE ȘI FOTO Precizări MAI despre cartea de identitate electronică: Poate suferi modificări în special în privința mențiunii ”Gen”

Formin SA este cea mai importantă companie de foraje și prospecțiuni miniere din județul Caraș Severin, executând lucrări și la proiecte de infrastructură și utilități. Firma este urmașa Întreprinderii de Prospecțiuni și Explorări Geologice Banatul Caransebeș din perioada comunistă, înființată în 1952 și privatizată în 2003. Potrivit celor mai recente date publice disponibile, Formin SA a terminat anul trecut cu rulaj de aproape 18 milioane lei și profit net de circa 149.000 lei.

În prezent, potrivit termene.ro, acționarii Formin SA sunt Răzvan Teișanu (50,0001558992% din capital) și Vasile Albulescu (49,9998441008%), cel de-al doilea fiind indicat drept prieten vechi și fost partener de afaceri, de presa locală, cu fostul premier PSD și șef ANCOM Sorin Grindeanu (actualmente prim-vicepreședinte al partidului). Anterior, în perioada 2015-2018, cota de peste 50% din acțiunile Formin fusese deținută de către omul de afaceri Ioan Gheorghe Varga, patronul clubului de fotbal CFR Cluj.

Potrivit site-ului propriu, Formin SA are un program de explorare de zăcăminte de minereuri polimetalice pe perimetrul Tincova Nord din județul Caraș Severin, în baza unei licențe din 2013. De asemenea, conform datelor ANRM, Formin mai are licențe de explorare de zăcăminte auro-argentifere și polimetalice la Măgura Țebii (Hunedoara) și Ciclova Montană (Caraș-Severin), iar în 2019 a câștigat concursul de oferte organizat de ANRM pentru concesionarea exploatării perimetrului auro-argentifer și polimetalic Cracul cu Aur din Caraș-Severin.

viewscnt
Afla mai multe despre
exploatare namol techirghiol
formin sa anrm namol techirghiol