Dragoș Anastasiu, ANAT: Cifrele INS privind numărul de turiști nu sunt corecte. Ministerul nu trebuie să se bazeze pe INS, sunt firme specializate pentru date în turism

Dragoș Anastasiu, ANAT: Cifrele INS privind numărul de turiști nu sunt corecte. Ministerul nu trebuie să se bazeze pe INS, sunt firme specializate pentru date în turism
scris 10 iul 2018

Vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Dragoș Anastasiu, susține că cifrele Institutului Național de Statistică (INS) privind numărul de turiști nu sunt corecte, iar dacă Ministerului Turismului ar avea interesul să afle datele exacte ar angaja o firmă specializată în oferirea de asemenea date.

Dragoș Atanasiu a participat, marți, la Constanța, la lansarea primului barometru al turismului din România, “Carta Albă Turismului din România”, lucrare realizată de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), scrie News.ro.

În discursul său, Atanasiu a spus că în urmă cu 10 ani când a devenit președinte ANAT a spus celor de la INS că datele pe care le oferă în turism nu sunt corecte și a făcut propuneri de îmbunătățire a situației.

ULTIMA ORĂ TVA pe căldură și apă caldă a fost redusă la 5%. Debranșările de la RADET-uri nu vor mai fi permise decât în afara zonelor unitare de încălzire decretate de primării CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ TVA pe căldură și apă caldă a fost redusă la 5%. Debranșările de la RADET-uri nu vor mai fi permise decât în afara zonelor unitare de încălzire decretate de primării

“Prima mea acțiune când am devenit președinte ANAT, acum 10 ani de zile, a fost să mă duc la INS și să spun că noi fără cifre în turism nu putem să existăm. Și să încerc să explic de ce cifrele lor nu sunt corecte și să facem o listă cum ar trebui să se întâmple ca acele cifre să fie corecte și să ne ajute. Și au trecut 10 ani și acea listă nu a fost băgată în seamă, cum nu sunt multe lucruri băgate în seamă, din păcate, în ceea ce privește mediul de afaceri din România”, a menționat vicepreședintele ANAT.

El a precizat că Ministerul Turismului nu trebuie să se bazeze pe INS pentru oferirea acestor date, existând firme în lume care sunt specializate în așa ceva.

“Ministerul nu trebuie să se bazeze pe INS. Există firme specializate în întreaga lume care asta fac, date în turism. Și dacă ministerul avea vreodată interesul să obțină datele corecte din turism, nu îi trebuie nici sistemul ăla de monitorizare la hoteluri, nu îi trebuie nimic altceva decât un contract cu una dintre firmele astea și va primi cifre, care nu sunt bazate pe numărătoarea bob cu bob, ci sunt bazate, cum ar veni exit-polluri. Firmele asta fac în toată lumea, deci există astfel de posibilități”, a menționat Dragoș Atanasiu.

La rândul său, președintele Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Florin Jianu, a precizat că trebuie verificată acuratețea datelor INS-ului privind numărul de străini care vin în țara noastră.

“Nu cred în această statistică a numărului de două milioane de turiști străini în România, pur și simplu nu cred acest lucru. Cred că ar trebui ministerul de Turism să ceară niște date de la INS-urile din alte țări și să încerce să le coreleze. Datele cred că sunt mult mai mari decât acești două milioane de turiști și ar trebui să verificăm un pic acuratețea datelor INS-ului din România și a altor INS-uri din alte țări în ceea ce privește aceste date”, a afirmat Florin Jianu.

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România și Groupama Asigurări au organizat marți, la Constanța, lansarea primului barometru al turismului din România, “Carta Albă Turismului din România”, la eveniment fiind prezenți reprezentanți ai investitorilor în turism, ai asociațiilor de promovare și ai agențiilor de turism. 

viewscnt
Afla mai multe despre
dragos anastasiu
anat