Florența interzice închirierile pe termen scurt în centrul său istoric

Florența interzice închirierile pe termen scurt în centrul său istoric
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 oct 2023

Florența, una dintre cele mai populare destinații turistice din Italia, a interzis noi închirieri rezidențiale pe termen scurt pe platforme precum Airbnb în centrul său istoric. Această măsură a autorităților locale urmărește să ofere mai mult spațiu localnicilor, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Normele, aprobate de orașul toscan la sfârșitul zilei de luni, acordă, de asemenea, trei ani de scutiri de taxe proprietarilor care în prezent închiriază pe termen scurt, dacă aceștia trec la contracte de închiriere obișnuite.

Wizz Air suspendă curse aeriene din România către mai multe destinații din Europa CITEȘTE ȘI Wizz Air suspendă curse aeriene din România către mai multe destinații din Europa

Primarul Florenței, Dario Nardella, a declarat că orașul a decis să acționeze la nivel local deoarece planurile guvernului de a reglementa acest sector au fost dezamăgitoare, scrie News.ro.

"În 2016 aveam puțin sub 6.000 de apartamente listate pe Airbnb, astăzi avem aproape 14.378", a spus el, menționând că în acest timp costul mediu al chiriilor rezidențiale lunare obișnuite a crescut cu 42%. Numai anul acesta, prețurile au crescut cu 15,1%, a precizat Nardella.

"Cei 40.000 de florentini care locuiesc în centru se plâng că se trezesc, dintr-o dată, locuind în apartamente-hotel", a adăugat el.

Nardella este membru al Partidului Democrat, de centru-stânga, parte a opoziției la nivel național.

La fel ca în alte țări europene, o combinație de salarii mici, penurie de proprietăți, închirieri pentru vacanțe pe termen scurt și inflație ridicată au alimentat o criză a locuințelor în Italia, persoanele cu venituri mici și studenții fiind deosebit de afectați.

Probleme similare există și mai departe, New York-ul înăsprind de asemenea reglementările pentru închirierile pe termen scurt.

Marco Stella, coordonatorul regional al partidului Forza Italia, care face parte din coaliția de dreapta aflată la guvernare, a declarat că va face apel la tribunalul administrativ împotriva măsurii luate de Florența.

Profit Energy.forum - Ediția a VII-a, cu cei mai importanți lideri și experți ai industriei CITEȘTE ȘI Profit Energy.forum - Ediția a VII-a, cu cei mai importanți lideri și experți ai industriei

Lorenzo Fagnoni, președintele Property Managers Italia, o asociație a întreprinzătorilor din domeniul închirierilor turistice, a declarat că regulile sunt "o alegere complet greșită care contravine liberalismului pieței".

Airbnb nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, precizează Reuters.

Guvernul central lucrează la un proiect de lege care, potrivit presei, ar urma să impună un sejur minim de două nopți în proprietățile din centrele istorice ale orașelor și din municipalitățile cu o densitate mare de turiști.

Fiecare proprietate rezidențială închiriată turiștilor ar avea nevoie de un cod național de identificare pentru a ajuta la urmărirea și reglementarea închirierilor. Cei care nu se conformează ar risca o sancțiune de până la 5.000 de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
airbnb
florența