Anterior, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a declarat, în noiembrie, că înclină pentru menținerea la 11%, dar că o decizie urma să fie luată în procesul de pregătire a elaborării bugetului.
Potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, decizia este acum de a menține cota redusă de TVA pentru sectorul menționat.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Menținerea cotei reduse de TVA la HoReCa a presupus și consultări cu Comisia Europeană, în contextul în care România este în procedură de deficit excesiv și a avut anul trecut un deficit bugetar pe standard ESA (standardul UE) de 9,3% din PIB, cel mai ridicat din UE. Pentru anul acesta, deficitul cash (standardul național) și ESA este planificat la 8,4%.
"Este o discuție legată de HoReCa. Este o decizie pe care va trebui să o luăm în perioada imediat următoare în discuțiile pe care le vom avea de elaborare a bugetului. ANAF are date în privința încasărilor din HoReCa în ultimele luni, în trimestrul al treilea. Vom discuta aceste date cu premierul și vom lua o decizie. Eu înclin să rămânem cu cota de 11% pentru 2026", spunea Nazare în noiembrie.
Guvernul actual, instalat la final de iunie, a luat rapid o serie de măsuri pentru consolidarea finanțelor publice, România fiind la momentul respectiv sub presiunea piețelor financiare să crească veniturile din taxe ca asigurare pentru investitorii în datoria statului.
Astfel, cota generală de 19% a fost majorată la 21%, iar cotele reduse de 5% și 9% au fost înlocuite cu o singură cotă redusă, de 11%. Sectorul HoReCa a scăpat la limită de mutarea la cota generală de 21%.
"Propunem, de asemenea, ca și industria Horeca să rămână la acest nivel. Acest lucru se va face în așa fel încât în luna octombrie să se facă o analiză din care să rezulte dacă ne-au crescut încasările din această zonă. Dacă ele nu vor crește, în urma măsurilor care vor fi luate, atunci, cu siguranță, și această industrie are șanse mari ca de la sfârșitul anului să intre la cota ridicată. Toate celelalte componente vor fi la această cotă de 21%", declara Bolojan în iulie.
Până în prezent, nu au fost anunțate date privind evoluția încasărilor din HoReCa, dar acesta ar fi considerată satisfăcătoare de autorități.
De asemenea, în luarea deciziei de acum de a păstra cota de 11%, a contat și evaluarea privind impactul majorării la 21%, considerat puternic negativ de către industrie, dar și concurența cu statele din regiune.















