Goschy vrea să sesizeze la DNA că un consilier de la Primăria Constanța construiește abuziv un bloc pe plajă, la Mamaia

Goschy vrea să sesizeze la DNA că un consilier de la Primăria Constanța construiește abuziv un bloc pe plajă, la Mamaia
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 23 feb 2016

Omul de afaceri Virgil Lixandru, consilier la Primăria Constanța, a obținut la sfârșitul anului trecut autorizația de construire pentru un bloc cu 22 de apartamente în Mamaia, pe plaja din fața hotelului Amiral din lanțul Unita, deținut de Josef Goschy, unul dintre cei mai mari hotelieri din România. Reprezentanții lanțului spun că blocul este construit pe un teren trecut abuziv de consilierul constănțean din proprietate publică în cea privată, motiv pentru care vor să sesizeze DNA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Ana Petre, directorul hotelului Amiral din Mamaia, a explicat pentru Profit.ro că încă dinainte de 1990, pe o porțiune de nisip aflată între hotel și mare funcționa un chioșc de tablă, de unde turiștii puteau închiria umbrele pentru plajă. Acest chioșc s-a vândut, împreună cu terenul de sub el, iar o firmă privată vrea să construiască, în locul lui, un bloc de locuințe. "Astăzi au afișat autorizația de construire. Porțiunea aceea din plajă a fost scoasă din domeniul public și a fost trecută în domeniul privat", a spus Ana Petre, care a adăugat că nu există cale de acces către viitorul bloc, ci doar o alee mică între hotelurile Amiral și Lido.

Clădirea, spune ea, o să ia, parțial, fața hotelurilor Amiral și Lido. Directoarea hotelului se teme că pe 28 aprilie, când vor ajunge turiștii la mare pentru 1 Mai, vor găsi pe plajă un șaantier care va strica spațiul verde și aleile. "Ce drepuri are acest privat?", se întreabă Ana Petre.

Privatul, Virgil Lixandru, proprietarul Euro Vial Holding, firma care construiește clădirea, este din 2012 și consilier la Primăria Constanța. Contactat de Profit.ro, el a declarat că a cumpărat terenul în anul 2003 de la Mamaia SA, firmă de stat la acea vreme. "Mă chinui să scot autorizație de construire din 2012. Nu are nicio legătură cu ce fac eu și ce funcții am în primărie", a spus el. Lixandru a obținut autorizația la sfârșitul anului trecut și urmează să înceapă lucrările la un bloc cu 22 de apartamente de vacanță pe care vrea, ulterior, să le vândă. Imobilul va avea patru etaje, dintre care ultimul retras.

Construcția va fi întreruptă pe 28 aprilie, pentru că Lixandru spune că nu vrea să facă abuzuri. "Vreau să fie totul perfect, pentru că m-am chinuit cu autorizația asta trei ani. Am toate autorizațiile, și nu sunt obținute într-o zi, ci de-a lungul timpului", a adăugat el.

Agențiile de turism au vândut deja peste 17% din locurile contractate pe litoral CITEȘTE ȘI Agențiile de turism au vândut deja peste 17% din locurile contractate pe litoral

Daniela Szente Niculescu, avocatul lanțului Unita, a afirmat că după ce va verifica documentele în baza cărora va fi ridicată construcția pe plajă, Unita va contesta autorizația în instanță și va face și o plângere la DNA. "Probabil că, cu ajutorul funcției pe care o are, acest consilier a putut să obțină mai ușor aceste autorizații și acesta este un abuz. Dacă el ridică acolo un bloc, o să obtureze vederea turiștilor, deci va fi foarte dezavantajos pentru Unita", a adăugat ea. În plus, a mai spus avocatul, "nu poți să construiești chiar așa, unul lângă altul".

Virgil Lixandru susține că tot ce a făcut este legal și spune că va vorbi cu cei de la Unita și va încerca să le afle nemulțumirile. "O să mă duc să-i întreb: <<ce te deranjează, măi frate?>> ". Dar, după cum spune, nu va renunța la construcție. Partea proastă cu acest scandal, crede consilierul, este că s-ar putea să nu-și mai poată găsi parteneri în acest business tocmai acum, când este în discuții cu o firmă de construcții care vrea să intre în proiect. "Deocamdată, dacă iese scandal, o să fugă toată lumea de mine, și cu asta, basta!", se teme Virgil Lixandru.

Presa din Constanța relata recent că, potrivit declarației de interese, o firmă deținută de Virgil Lixandru, Euro Vial Lighting, "a derulat contracte cu Administrația Porturilor Maritime Constanța, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, Banca Națională a României, Nuclearelectrica, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, Ministerul pentru Societatea Informațională, mai multe unități militare etc", înregistrând în anul 2014 un profit net brut de aproximativ 400.000 de lei, la o cifră de afaceri de peste 46 de milioane de lei.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
goschy
consilier constanta
bloc
hotel
dna