Justiția europeană obligă Airbnb să ofere informații autorităților fiscale despre locațiile închiriate prin intermediul platformei

Justiția europeană obligă Airbnb să ofere informații autorităților fiscale despre locațiile închiriate prin intermediul platformei
scris 28 apr 2022

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat obligația platformelor de închiriere de a comunica informații privind tranzacțiile către autoritățile fiscale naționale, potrivit boursorama.com.

Curtea de Justiție a UE, cu sediul la Luxemburg, a fost sesizată cu un litigiu între Airbnb Ireland și Belgia, scrie g4media.ro.

Societății irlandeze i s-a cerut să furnizeze autorităților fiscale belgiene, prin intermediul portalului său electronic, date privind închirierile efectuate în Belgia în 2017.

Airbnb Ireland pune potențialii chiriași în contact cu proprietari de locuințe care oferă cazare în schimbul unei sume de bani.

Platforma a refuzat, invocând principiul libertății de a furniza servicii și legislația privind comerțul electronic adoptată în 2000.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

Instanța a decis că obligația unui operator de a comunica anumite date privind cazarea turistică este „de natură fiscală și, ca atare, este exclusă din domeniul de aplicare a legislației privind comerțul electronic”.

Airbnb a anunțat că „ia act de această decizie” și așteaptă decizia Curții Constituționale belgiene „care va trebui să se pronunțe”.

„Am salutat acordul statelor membre ale UE cu privire la un cadru european comun pentru transmiterea informațiilor fiscale de către platforme, cunoscut sub numele de +DAC 7+, și așteptăm cu nerăbdare viitoarea sa intrare în vigoare, care va permite o raportare mai coerentă și mai standardizată a datelor de către platformele din Uniunea Europeană”, a declarat compania într-un comunicat transmis AFP.

viewscnt
Afla mai multe despre
airbnb
inchiriere locuinte