Lunile de vârf din turism diferă în rândul regiunilor UE

Lunile de vârf din turism diferă în rândul regiunilor UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 dec 2023

Anul trecut, la nivelul Uniunii Europene, 34% din toate nopțile petrecute în unitățile de cazare turistică au avut loc în doar două luni: iulie și august, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

În aproape trei din patru regiuni UE de nivel 2 din Nomenclatorul Unităților Teritoriale pentru Statistică (NUTS 2), august a fost luna cu cea mai ridicată pondere a numărului de nopți petrecute în unitățile de cazare turistică (170 din cele 242 regiuni NUTS 2). În iulie au fost 62 regiuni U, în special în Europa de Nord și părți din Belgia, Cehia, Germania, Franța, Italia, Ungaria și Slovacia, scrie Agerpres.

Românca Angela Crețu demisionează din postul de CEO al Avon CITEȘTE ȘI Românca Angela Crețu demisionează din postul de CEO al Avon

În 15 zone de coastă din Bulgaria, Grecia, Franța, Croația, Italia, România și Suedia, mai mult de 5 din 10 nopți petrecute în unitățile de cazare turistică au fost în iulie și august,principalele două luni din aceste regiuni.

În una din cinci regiuni pentru care sunt disponibile datele, (49 din 242 regiuni), peste 40% din înnoptările turiștilor au fost în iulie și august.

În regiunile UE, cel mai ridicat grad de sezonalitate concentrată în iulie și august a fost în Calabria (Italia, 64,8%), zona de coastă a României - Sud-Est (64,5%), regiunile bulgare Yugoiztochen (64,3%) și Severoiztochen (60,9%) și regiunea croată Jadranska Hrvatska (60,2%). Această regiune din Croația este și una din cele mai vizitate din toate regiunile UE.

La regiunile cu cel mai scăzut grad de sezonalitate situația turismului este diferită. Regiunea franceză Mayotte avea anul trecut cel mai scăzut grad de sezonalitate din UE, cu 18,8% din numărul de nopți petrecute în unitățile de cazare turistică fiind în martie și mai. Urmează regiunea poloneză Warszawski stoleczny (19%), cu iunie și august, regiunea spaniolă Comunidad de Madrid (19,2%) cu iunie și octombrie, insula franceză La Réunion (19,8%) cu august și octombrie, și regiunea spaniolă Canarias (20%) cu iulie și august.

La modul general, regiunile care includ capitalele tind să atragă turiștii tot timpul anului, fie din motive personale sau profesionale. În 15 din cele 22 de state UE care au subdiviziuni regionale, capitala depinde cel mai puțin de fluctuațiile sezoniere. Așa se în întâmplă în regiunile în care se află Bruxelles, Sofia, Praga, Copenhaga, Dublin, Madrid, Zagreb, Roma, Vilnius, Budapesta, Viena, Varșovia, București, Bratislava și Stockholm.

viewscnt
Afla mai multe despre
eurostat
turism