"Mișcarea prosoapelor". Grecii protestează și vor mai mult spațiu pe plaje, în timp ce șezlongurile scumpe se înmulțesc

"Mișcarea prosoapelor". Grecii protestează și vor mai mult spațiu pe plaje, în timp ce șezlongurile scumpe se înmulțesc
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 aug 2023

Pe populara insulă grecească Paros, un protest al localnicilor, care cer spațiu și acces liber la plajele sale de nisip, a generat o mișcare tot mai amplă, la nivel național, împotriva extinderii șezlongurilor scumpe închiriate de companii private, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Protestele, denumite de presă "Mișcarea prosoapelor", s-au răspândit rapid din Paros pe insula vecină Naxos și în alte locuri de vacanță din nordul și sudul țării, scrie News.ro

FOTO Italienii aleg să-și facă vacanța în Albania. Premierul albanez îi ia peste picior CITEȘTE ȘI FOTO Italienii aleg să-și facă vacanța în Albania. Premierul albanez îi ia peste picior

"Localnicii se bucură de liniștea de aici, așa că nu vrem ca aceasta plaja să fie ocupată de afaceri, care se preocupă de bani, și nu de natură și de atmosfera", a declarat Ronit Nesher, un locuitor din Paros, în vârstă de 53 de ani. "Nu vrem ca plaja să fie ocupată de umbrele și de paturi cu baldachin uriașe, știți, cu adevărat uriașe, care nu au nimic de-a face cu simplitatea insulei", explică localnicul.

Plajele sunt publice în Grecia, o țară care primește milioane de turiști în fiecare an, mai ales în timpul verii, principalul său sezon turistic. Cu toate acestea, un număr tot mai mare de firme au primit licențe pentru a închiria șezlonguri și umbrele de soare pe care le instalează de-a lungul unei porțiuni de plajă.

Protestatarii spun că prețurile pentru două șezlonguri și o umbrelă pot depăși adesea 100 de euro pentru o zi și, în multe cazuri, afacerile se extind mult dincolo de zona de plajă convenită, lăsând puțin loc pentru cei care doresc să întindă un prosop și să facă plajă gratis.

"Venim aici în mod pașnic. Vrem doar să vă spunem că încercăm să ne revendicăm dreptul de a avea acces liber la plajele noastre", a spus la megafon unul dintre protestatari în timp ce se plimba printre șezlongurile de pe plaja Marcello din Paros.

Un procuror a lansat o anchetă în cazul lui Paros.

FOTO Rock Holding investește 70 de milioane de euro într-un hotel de cinci stele în Poiana Brașov CITEȘTE ȘI FOTO Rock Holding investește 70 de milioane de euro într-un hotel de cinci stele în Poiana Brașov

În Naxos, peste 5.000 de persoane s-au alăturat grupului de Facebook "Salvați acum plajele din Naxos!", care a depus și o plângere legală.

"Plajele sunt atât de pline de mobilier, încât mulți oameni care nu vor să stea pe un pat sau pe un scaun, pur și simplu nu mai au alt spațiu unde să stea", a declarat Eleni Andrianopoulou, în vârstă de 47 de ani, unul dintre organizatorii grupului.

Grecia are o coastă lungă de 16.000 de kilometri și sute de plaje unde companiile închiriază șezlonguri. Țara a ieșit dintr-o criză a datoriilor în urmă cu cinci ani și se bazează foarte mult pe turism pentru redresarea economică.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
sezlonguri
plaja