Patronate: Aproape 95.000 de turiști au cheltuit 3,5 mil. euro în minivacanța de 1 Mai, cu 20% mai puțin față de 2015

Patronate: Aproape 95.000 de turiști au cheltuit 3,5 mil. euro în minivacanța de 1 Mai, cu 20% mai puțin față de 2015
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mai 2017

În jur de 94.000 de turiști au ajuns anul acesta, în minivacanța de 1 Mai, în diverse stațiuni din țară, unde au cheltuit aproximativ 3,5 milioane de euro, cu aproape un milion de euro mai puțin decât în anul 2015, când de ziua internațională a muncii au plecat în vacanțe 99.000 de turiști, potrivit unui studiu al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), care oferă date diferite de ale celuilalt patronat din turism în privința numărului de turiști de pe Litoral.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tot marți, celălalt mare patronat din turism, Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), a estimat că litoralul românesc a atras în această minivacanță peste 40.000 de turiști, însă datele FPTR se referă la toate zonele turistice, scrie News.ro.

”Vedeta acestei minivacanțe a fost zona rurală, pensiunile reușind să atragă peste 40.000 de turiști. Cele mai căutate zone au fost Bran, Bucovina și Maramureș. În zona rurală, cazarea a costat între 40-300 lei de persoană”, arată un comunicat emis marți de FPTR.

Litoralul românesc a fost și el la mare căutare în acest an.

”Deschiderea oficială și legală a sezonului s-a transformat într-o tradiție care îi determină an de an pe români să ajungă la mare de 1 Mai. Nu putem face însă o comparație cu anul 2016, pentru că atunci am avut o vacanță prelungită, Paștele fiind legat de 1 Mai”, arată patronatul.

Cei mai mulți turiști care și-au petrecut minivacanța de 1 mai la malul mării au fost tineri, care au ales în special Mamaia, susține pattronatul.

Departamentul de Stat american emite o alertă de călătorie în Europa până la 1 septembrie, citând riscuri teroriste CITEȘTE ȘI Departamentul de Stat american emite o alertă de călătorie în Europa până la 1 septembrie, citând riscuri teroriste

”Față de anul 2015, am constatat că au fost cu 40% mai puține locuri de cazare ofertate, în ciuda faptului că au apărut unități noi de cazare. În Mamaia, gradul de ocupare al hotelurilor deschise a fost de aproximativ 90%, vânzându-se astfel, 14.000 de locuri din totalul de 23.000 de locuri clasificate”, a precizat FPTR.

În sudul litoralului, turiștii n-au coborât în stațiuni, ci au preferat să meargă direct în Vama Veche, care a fost celălalt pol al distracției de 1 Mai. În Vama Veche sunt 2.500 de locuri clasificate și probabil mai există încă 1.500 neclasificate, estimează FPTR.

”Din datele puse la dispoziție de hotelieri, anul acesta, de 1 Mai, au venit pe litoral în jur de 20.000 de turiști, și când spunem asta ne referim la cei care au cumpărat cel puțin o noapte de cazare. Un număr mult mai mare decât cel al turiștilor a fost reprezentat de vizitatori, în general locuitorii orașelor de la malul mării, care au venit pentru o zi în stațiuni, fără să înnopteze într-o structura de cazare. Diferența dintre cei 20.000 de turiști și cifrele exagerate de 40.000 sau chiar 70.000, vehiculate în mass-media, o reprezintă vizitatorii”, arată FPTR, care contrazice, astfel, datele trimise de ANAT.

Pe litoral, tarifele au pornit de la 30 lei pentru o noapte de cazare până la 250-300 lei pe noapte.

”Chiar dacă la munte s-au anunțat precipitații, 18.000 de români și-au rezervat o vacanță într-unul din hotelurile din stațiunile montane, unde au cheltuit doar pe cazare aproximativ 3,25 milioane de lei în sejurul de două-trei zile”, subliniază FPTR.

Stațiunile balneare au fost și ele solicitate în această perioadă. Astfel, 15.000 de români au ales să-și facă vacanța la băi, unde au putut beneficia de programe speciale de tratament și relaxare.

Mult mai puțini români s-au orientat spre Delta Dunării. Este vorba despre 1.000 de persoane, în special pescari pasionați și turiști dornici de inedit.

De asemenea, câteva mii de români au mers în Bulgaria, atrași de condițiile oferite, iar acolo hotelurile au fost deschise mai devreme decât pe litoralul românesc, deoarece vremea a fost favorabilă.

Românii care au ales să meargă de 1 Mai în city break-uri din diverse capitale europene, au plătit mai mult de 200 de euro de persoană. La Praga, pachetul a pornit de la 199 euro, pentru trei nopți de cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun și transport cu avionul. Același pachet pentru Roma a costat 252 euro de persoană, în timp ce pentru Paris a depășit 340 euro.

Reprezentanții FPTR spun că aceste date sunt aproximative și au fost obținute pe baza estimărilor realizate de membrii patronatului și a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism.

viewscnt
Afla mai multe despre
turisti
1 mai