Reacție după cazul Blue Air: Agențiile de turism cer fond de garantare care să asigure vacanțele organizate, când sunt afectate de un colaborator

Reacție după cazul Blue Air: Agențiile de turism cer fond de garantare care să asigure vacanțele organizate, când sunt afectate de un colaborator
scris 22 sep 2022

Agențiile de turism, afectate semnificativ de anularea zborurilor companiei Blue Air, cer instituirea unui fond de garantare, care să asigure pe viitor vacanțele organizate, atunci când acestea sunt afectate de către un colaborator.

”Suspendarea temporară a zborurilor de către compania aeriană Blue Air a afectat semnificativ agențiile de turism din România. Suplimentar față de măsurile de criză întreprinse de Guvernul României, acestea au asigurat din fonduri proprii repatrierea turiștilor în condiții de siguranță, onorând astfel contractele încheiate pentru pachetele de servicii de călătorie, în ciuda tuturor pierderilor de ordin financiar suferite și a improbabilității de a recupera sumele într-un termen rezonabil. În scopul evitării unor situații similare, absolut nedorite, mediul asociativ de profil a solicitat instituirea unui fond de garantare, care să asigure vacanțele organizate, atunci când acestea sunt afectate de către un colaborator”, a transmis, joi seară, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, într-un comunicat de presă. 

Sursa citată a precizat că inițiativa a fost asumată și de ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu, care a dispus constituirea unui grup de lucru public-privat. 

CARBURANȚI Noi ieftiniri. Motorina a coborât sub pragul de 8 lei pentru prima dată în ultimele 6 luni CITEȘTE ȘI CARBURANȚI Noi ieftiniri. Motorina a coborât sub pragul de 8 lei pentru prima dată în ultimele 6 luni

Prima întrunire a avut loc deja și au fost prezenți la discuții, alături de specialiștii din cadrul ministerului de resort, reprezentanți ai Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), ai Fondului Român de Contragarantare (FRC), precum și ai Asociației Naționale a Agenții de Turism (ANAT).

”Ne-am luat angajamentul facilitării unei întâlniri cu factorii interesați de instituirea unui fond de garantare a pachetelor de servicii de călătorie, necesar atât pentru siguranța turiștilor, cât și pentru redobândirea credibilității industriei. Acum că acest lucru s-a întâmplat, nu ne rămâne decât să încercăm transpunerea soluțiilor identificate în practică. Respectiv, fiind vorba de o schemă privată de garantare, așa cum prevede directiva europeană, aplicată la nivel național prin OG nr. 2/2018, o variantă plauzibilă ar fi crearea unui program în cadrul FNGCIMM, pe modelul IMM Invest. Vom continua discuția și cu Ministerul Finanțelor și contăm pe sprijinul oferit, în speranța că vom reuși într-un timp cât mai scurt să conturăm imaginea de ansamblu a acestei propuneri, ca ulterior să facem toate demersurile premergătoarea implementării”, a declarat ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Reprezentanții ministerului precizează că programul de garantare, așa cum a fost subliniat în cadrul discuțiilor, ar putea fi capitalizat din fondurile FNGCIMM. 

”Suplimentar, vor fi adăugate sumele plătite de agențiile de turism, corespunzător cifrei de afaceri, atunci când acestea se autorizează”, a mai transmis ministerul, care a menționat că, în acest sens, este necesară actualizarea Ordinului nr. 156/2019 pentru aprobarea Procedurilor de garantare a sumelor plătite de călători în legătură cu pachetele de servicii de călătorie/serviciile de călătorie asociate în cazul insolvenței agenției de turism organizatoare și procedurile de despăgubire a călătorilor, astfel încât să fie prevăzută clar posibilitatea alocării sumelor în acest scop. 

Specialiștii din cadrul ministerului de resort vor lucra pentru realizarea modificărilor specifice, documentul urmând a fi supus aprobării mediului asociativ de profil.

”În cadrul întâlnirii, reprezentanții agențiilor de turism au evidențiat și nevoia instituirii unui fond de garantare separat, dedicat exclusiv zborurilor. Acestea pot fi vândute inclusiv ca servicii unice de călătorie (transport) și, pentru că nu intră sub incidența OG nr. 2/2018, nu vor putea fi garantate de fondul aferent pachetelor de servicii de călătorie. Însă, în acest caz, este necesară crearea unui nou temei primar, care să permită capitalizarea fondurilor provenite din costurile de operare ale companiilor aeroportuare. Prin urmare, dialogul va fi extins și la nivelul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de instituție responsabilă de acest domeniu”, au mai precizat reprezentanții MInisterului Antreprenoriatului și Turismului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
agentii
fond de garantare