Restaurantele și hotelurile își pot lua gândul anul acesta de la noul impozit: După tergiversări repetate, nu mai este aplicat deloc în 2016, ci abia de anul viitor

Restaurantele și hotelurile își pot lua gândul anul acesta de la noul impozit: După tergiversări repetate, nu mai este aplicat deloc în 2016, ci abia de anul viitor
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 27 apr 2016

Restaurantele și hotelurile nu vor fi impozitate din acest an cu noua taxă pregătită în Parlament, ci abia de anul viitor, amânare decisă de parlamentari la insistența Guvernului, cu argumentul că noul impozit este unul anual și trebuie calculat ca atare. Prin introducerea noului impozit, Guvernul estimează însă  că va pierde bani în buget.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Inițial, noul sistem de impozitare, pe care Profit.ro l-a prezentat în detaliu la începutul lunii noiembrie, era programat să fie aplicat începând cu luna ianuarie a acestui an, termen amânat însă ulterior până la 31 martie, din cauza unei întârzieri în discuțiile parlamentare. Nici acest termen, de 31 martie, nu a mai fost însă respectat, deoarece politicienii au tergiversat discuțiile.

Ultima formă a proiectului relevă că acest impozit va fi aplicat doar de la 1 ianuarie 2017, amânare operată la cererea Guvernului. Proiectul urmează să fie votat de către deputați și promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Restaurantele și hotelurile își pot lua gândul anul acesta de la noul impozit: După tergiversări repetate, nu mai este aplicat deloc în 2016, ci abia de anul viitor

EXCLUSIV Lista oamenilor de afaceri, a vedetelor și a politicienilor cărora Fiscul le verifică averea CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lista oamenilor de afaceri, a vedetelor și a politicienilor cărora Fiscul le verifică averea

Noul termen, mai îndepărtat de aplicare, este introdus în contextul în care, așa cum Profit.ro a anunțat în urmă cu o lună, prezentând un document oficial, oficialii Ministerului Finanțelor, anticipând că vor fi pierduți bani la buget, au transmis Parlamentului că nu sunt de acord ca noile impozite să fie aplicate tuturor operatorilor din turism și industria restaurantelor cu o cifră de afaceri anuală netă de până la 5 milioane de euro, cum prevedea proiectul, ci doar operatorilor cu afaceri de până la maximum 500.000 de euro.

Marți, Profit.ro a anunțat că impozitul ar urma să fie aplicat tuturor firmelor, indiferent de mărimea cifrei de afaceri și de ponderea veniturilor din aceste activități, după ce Comisia economică din Camera Deputaților a adus mai multe modificări. Cuantumul taxei îi va avantaja, în special, pe operatorii mari, atât timp cât un hotel de cinci stele va achita 891 lei anual pentru fiecare loc în cameră, sumă echivalentă tarifului pentru două nopți de cazare.

De asemenea, impozitul va fi aplicat și microîntreprinderilor. 

Microîntreprinderile au fost obiectul unui "du-te vino" de-a lungul dezbaterilor din ultimele luni legate de acest proiect care, în forma avansată inițial, includea și microfirmele, respectiv micile pensiuni, baruri, restaurante, pizzerii și shaormerii, scoase însă la un moment dat din sfera de aplicare.

Prin viitorul impozit, o pensiune de dimensiuni mici poate plăti, așa cum Profit.ro a anunțat încă din noiembrie prin calcule proprii, de la 150 lei/loc, în cazul în care sunt încadrate la 1-2 stele sau margarete și se află la periferia Bucureștiului, și de la 178 lei/loc, dacă unitatea este în centrul Capitalei. La 3 stele sau margerete, impozitul ar fi cuprins între 225 lei/loc-267 lei/loc, în funcție de zona Bucureștiului în care se află.

Antifrauda verifică magazinele online CITEȘTE ȘI Antifrauda verifică magazinele online

Un hotel clasificat cu una sau două stele din centrul Bucureștiului va plăti un impozit anual de 223 lei/loc de cazare în timp ce un hotel de lux, 5 stele, va fi taxat cu 891 lei/loc, în timp ce impozitele pentru hoteluri din alte orașe vor pleca de la 135 lei/loc și vor ajunge la circa 580-650 lei/loc.

La rândul lor, micile restaurante și shaormeriile din centrul Bucureștiului ar plăti un impozit anual de circa 11.000 lei, pentru o suprafață de până la 30 metri pătrați, iar proprietarii de baruri din centrul Capitalei ar plăti, pentru aceeași suprafață maximă de 30 metri pătrați, un impozit anual de 6.601 lei.

Un impozit mai mare de 38.000 lei vor plăti, dacă vor opta pentru acesta, unitățile foarte mari, de peste 800 metri pătrați, sume comparabile urmând să achite și localurile din centrul celorlalte mari orașe, precum Brașov, Constanța, Cluj-Napoca. Pentru baruri și discoteci, cel mai mic impozitul anual în București va depăși 5.300 lei.

Detalii complete au fost prezentate de Profit.ro și AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
restaurante
hoteluri
specific
impozit