România are trei noi stațiuni turistice de interes local

România are trei noi stațiuni turistice de interes local
scris 5 dec 2020

Localitățile Bala (județul Mehedinți), Beiuș și Mădăraș (județul Bihor) au fost atestate ca stațiuni turistice de interes local, a anunțat vineri Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

”Guvernul României, la inițiativa Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a adoptat vineri, 04 decembrie 2020, Hotărârea pentru aprobarea atestării unor localități ca stațiuni turistice de interes local și pentru modificarea anexei nr.5 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor și criteriilor de atestare a stațiunilor turistice. În urma verificării îndeplinirii criteriilor legale, la solicitarea autorităților administrației publice locale și, totodată, ținând cont de potențialul turistic, dar și resursele naturale și antropice, localitățile Bala (județ Mehedinți), Beiuș (județ Bihor) și Mădăraș (județ Bihor) au fost atestate ca stațiuni turistice de interes local”, a informat ministerul.

Sosirile în structurile de primire turistică și înnoptările au scăzut cu 54% CITEȘTE ȘI Sosirile în structurile de primire turistică și înnoptările au scăzut cu 54%

Până la acest moment, în România sunt atestate 52 de stațiuni turistice de interes național și 90 de interes local, scrie News.ro

”Pe termen lung și mediu, atestarea celor trei localități ca stațiuni turistice de interes local va crea un impact pozitiv. Acestea vor putea fi promovate cu noul statut și astfel vor avea șanse mai mari ȋn atragerea de finanțări nerambursabile, în condițiile în care unele programe impun acest criteriu, influențând și creșterea circulației turistice. De asemenea, având în vedere efectul multiplicator al turismului în sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului în aceste stațiuni va genera un impact benefic din punct de vedere economic și, în egală măsură, va contribui creșterea calității vieții pentru rezidenții acestor zone”, arată Ministerul Economiei.

Situată într-un cadru depresionar, comuna Bala este o veche așezare, atestată documentar încă din vremea lui Mircea cel Bătrân, din 10 iunie 1415. Datorită izvoarelor mezotermale slab sulfuroase oligometalice și a nămolului sapropelic, a obținut în urmă cu patru ani statutul de stațiune balneoclimaterică. Prin valorificarea acestor resurse, existând aici și o bază termală de tratament, zona se bucură de o afluență turistică impresionantă, fiind cea mai căutată din acest colț de țară. Mai mult decât atât, Bala este inclusă în Ruta Națională a Orașelor și Stațiunilor Balneare Istorice din România.

Însă, în localitate se pot practica și turismul cultural-istoric, de tranzit, sportiv sau de agrement. Printre principalele obiective turistice din comuna Bala se numără Biserica din Bala de Jos, Biserica de Lemn din Comănești, Biserica din Crainici, Biserica de Lemn din Dâlma, Casa-Muzeu Petre Scurtu, Castrul roman Cârșu, Dealurile „Mormântul Jidovului”, Moara de apă de la Molani, Râpa Dracului, Stațiunea Bala Băi și ruinele tunelului Bejna de la Rudina.

Despre a doua localitate, ministerul arată că nu se poate vorbi despre Beiuș, fără a ține seama de teritoriul denumit generic „Țara Beiușului”, cu străveche rezonanță istorică, având o atestare documentară de aproape 750 de ani. Alături de frumusețile antropice, localitatea dispune și de factori naturali de cură, precum apa geotermală și bioclimatul. Principalele locuri în care turiștii se pot recrea sunt cele două piscine publice și ștrandul termal, parcurile amenajate, zona centrală a orașului și zona Văii Nimăiești, unde ambele maluri au fost amenajate ca loc de promenadă. Astfel că, în Beiuș se pot practica turismul de agrement, turismul cultural-istoric, dar și de tranzit. Spre exemplu, printre cele mai importante obiective de interes cultural, amintim Muzeul Municipal de Istorie și Etnografie, Monumentul Martirilor Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, Bustul lui Avram Iancu sau Biserica Ortodoxă din centrul orașului.

De asemenea, comuna Mădăraș este cunoscută pentru subsolul bogat în apă geotermală. Concentrația de minerale a acesteia și temperatura sunt factorii care oferă efectele binefăcătoare pentru tratarea anumitor afecțiuni. Însă, cei care vizitează localitatea, pe lângă turismul curativ și de relaxare, se pot bucura și de turismul cultural-istoric, de tranzit, de agrement și recreere, fie de turismul de vânătoare și pescuitul sportiv, ori să își creeze experiențe unice prin intermediul turismului rural, agroturismului, turismului religios, dar și gastronomic, care se află într-o faza incipientă de dezvoltare în comună. Se remarcă, astfel, obiective turistice precum Monumentul eroilor și Biserica Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” din Homorog, Biserica din Ianoșda, Muzeul de icoane din Homorog, Ștrandul Termal Mădăraș, Balta Mărțihaz sau Pădurea Rădvani.

viewscnt
Afla mai multe despre
beiuș
statiuni
turism