Românii care merg în croaziere ieftine, spaima vaselor: pun "cu lopata" în farfurie și cheltuiesc doar 7 euro pe săptămână

Românii care merg în croaziere ieftine, spaima vaselor: pun "cu lopata" în farfurie și cheltuiesc doar 7 euro pe săptămână
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 28 mar 2016

Strategia de marketing a companiilor care oferă sejurul la prețuri foarte mici nu funcționează cu românii. Organizatorii de croaziere low cost vor să-i atragă pe turiști pe vas cu prețuri mici, iar acolo să îi determine să cheltuiască cât mai mult. Peste 20% dintre românii care își fac vacanța pe croaziere aleg aceste oferte ieftine, însă le strică socotelile organizatorilor mâncând enorm și cheltuind pe vas, în medie pe săptămână, doar 7 euro de persoană, spune Ioan Bășea, directorul general al Croaziere.net, companie specializată în acest tip de vacanțe și care reprezintă pe piața româneacă 25 de linii de croazieră din întreaga lume.

Dintre cei în jur de 8.000 de români care ajung în fiecare an pe diverse vase de croazieră, o cincime vin conjunctural, atrași de ofertele speciale, cu prețuri mici, plătind între 500 și 700 de euro pentru o cabină de două persoane. Acești turiști, odată ajunși la bord, sunt "spaima" vaselor de croazieră, pentru că mănâncă enorm și cheltuiesc pe vas doar 7-10 euro de persoană într-o săptămână, spre deosebire de turiștii care plătesc 1.500-2.000 de euro pentru o cabină și care mai pot lăsa încă atât pe vas. "Cel care vine cu oferte de genul 299 de euro de persoană își pune mâncare cu lopata, mai dă și pe lângă, iar până ajunge la masă îi curge mâncarea pe jos, dar n-are nicio problemă", spune Bășea. Doar acești turiști îi pot concura la pofta de mâncare pe americani, lideri absoluți în domeniu, după părerea organizatorului de croaziere.

Urmărește-ne și pe Google News
Austria curului! CITEȘTE ȘI Austria curului!
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

El calculează că, în general, în cazul unei croaziere, un tarif real, care să acopere costurile, ar trebui să plece de la 80 până la 120 de euro pe noapte. Companiile de croaziere și-au făcut aceste calcule, însă unele dintre ele au o strategie care cu turiștii români nu prea a mers: să atragă clienții pe vase cu prețuri mici, iar acolo să-i facă să consume cât mai mult, recuperând din servicii suplimentare și excursii opționale ceea ce au pierdut lăsând cât mai jos prețul croazerei.  Bășea și reprezentanții MSC au făcut un studiu pe unul dintre vasele companiei timp de șase luni, iar după această perioadă a constatat că 85% dintre pasagerii români ajunși cu pachete de 500-700 de euro/cabină au cheltuit 7 euro de persoană pe toată perioada croazierei.

"N-ar fi cheltuit nici acei 7 euro, însă în prima zi au găsit o sticlă de apă în cameră și au băut-o, de sete, dar după ce au primit bon, au renunțat când au văzut că trebuie plătită", crede șeful de la Croaziere.net. Acești turiști, adaugă el, nu se mai întorc pe vasele de croazieră, spre deosebire de ceilalți, unde există un procent ridicat de reveniri. Există, însă, și români care cheltuiesc suplimentar, pe vas câte 3-4.000 de euro de cabină și care plătesc pentru vacanță în jur de 1.500-2.000 de euro/cabină. Dar media cheltuielilor suplimentare ajunge la 2.000 de euro de cabină, plătind pachete spa, pachete de băutură, dar mai ales excursii opționale care nu sunt incluse în tariful inițial. Într-o croazieră de opt zile, doar excursiile opționale ajung la 800-1.000 de euro de cabină, pentru cei care vor să le facă pe toate. "Cei cu venituri scăzute nu iau nicio excursie și stau ori pe vas, ori coboară în port, cumpără doi magneți și se întorc pe vapor", a mai spus Bășea. De aceea, unii dintre cei care au frigiderele pline de magneți pot fi bănuiți că i-au luat din porturi, după care s-au întors pe vas, unde au mâncat atât de mult încât i-au concurat pe americani.

viewscnt
Afla mai multe despre
croaziere
romani
marketing