Românii sunt opriți din nou să intre în Mexic, Guvernul cere explicații. „Toți românii au fost puși într-o parte și în șir indian.”

Românii sunt opriți din nou să intre în Mexic, Guvernul cere explicații. „Toți românii au fost puși într-o parte și în șir indian.”
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 dec 2022

Guvernul român a cerut explicații Mexicului pentru că a refuzat intrarea, fără motiv aparent, a mai multor cetățeni români care au sosit în această țară cu avionul, potrivit unui comunicat al Ministerului român de Externe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

VEZI AICI ȘI Românii cer azil la granița de sud a SUA susținând că Rusia invadează România

În text, Ministerul de Externe explică faptul că, în perioada 19-20 decembrie, Ambasada României în Mexic a primit „o serie de solicitări de asistență consulară din partea unor cetățeni români care nu au fost lăsați să intre” în țară la sosirea pe aeroporturile din capitală și Cancun, scrie Agerpres.

LEGE Bacșișul, fiscalizat din prima zi a anului viitor. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea \ CITEȘTE ȘI LEGE Bacșișul, fiscalizat din prima zi a anului viitor. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea "mulțumi" chelnerilor

„Reprezentanții ambasadei au întreprins demersuri urgente pe lângă autoritățile mexicane pentru a obține informații cu privire la situația cetățenilor români și la motivele refuzului de a le permite accesul pe teritoriul mexican”, se arată în comunicatul MAE român citat joi de agenția spaniolă de presă.

Potrivit informațiilor transmise de Mexic, autoritățile mexicane au refuzat intrarea acestor persoane din cauza unor presupuse anomalii în răspunsurile lor la formularul de intrare și din cauza existenței, în bazele de date, a unor „alerte” emise pentru unele dintre ele.

Ministerul român al Afacerilor Externe și-a exprimat „nemulțumirea” față de autoritățile mexicane, subliniind „importanța ca astfel de decizii să fie justificate” și aplicate cu „respectarea strictă a drepturilor cetățenilor români”.

Doi dintre turiștii români afectați s-au plâns la un post de televiziune din România că oficialii mexicani i-au împiedicat să intre fără alt motiv decât naționalitatea lor, în ciuda faptului că aveau rezervări la hotel și alte dovezi că au venit în scop turistic.

„Toți românii au fost puși într-o parte și în șir indian”, a spus turistul, a cărui mărturie a fost confirmată de alte persoane afectate, potrivit Agerpres. Agenții vamali mexicani i-au înmânat pașapoartele comandantului avionului cu care au zburat înapoi în Europa, spre Madrid, a declarat un alt turist.

ULTIMA ORĂ DECIZIE Bacșișul - legiferat și fiscalizat. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Bacșișul - legiferat și fiscalizat. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea "mulțumi" chelnerilor

Autoritățile mexicane și-au exprimat în numeroase rânduri îngrijorarea cu privire la prezența unor grupuri organizate de trafic de persoane sau a unor grupuri implicate în furtul de date de carduri bancare care sunt formate din români.

În februarie 2021, autoritățile mexicane au refuzat intrarea în țară a zeci de cetățeni români cu acte în regulă, care au fost nevoiți să se întoarcă acasă după ce au fost reținuți ore în șir pe aeroport.

Potrivit unora dintre acești turiști români, oficialii mexicani le-au spus că nu pot intra în țară deoarece Mexicul a primit o alertă cu privire la sosirea iminentă a unei figuri proeminente a crimei organizate din România.

Context. În luna mai 2021, agenția Reuters scria că sute de români de etnie romă au traversat ilegat granița dintre Mexic și Statele Unite în ultimele săptămâni în sudul Texasului în căutare de azil, fenomen care a crescut numărul persoanelor arestate în ultimele luni, transmite Reuters. Jurnaliștii de la Reuters susțin că au văzut grupuri mari de migranți traversând râul Rio Grande pe plute improvizate în luna Mai. Acești migranți le-ar fi spus jurnaliștilor Reuters că au părăsit România din cauza rasismului și cer azil în Statele Unite.

PROFIT NEWS TV Ministrul Turismului, despre promovarea României cu ajutorul influencerilor: Nu au avut nicio influență CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Turismului, despre promovarea României cu ajutorul influencerilor: Nu au avut nicio influență

Poliția de frontieră din Statele Unite a reținut 2.217 români de etnie romă care au încercat să treacă granița în 2021, față de cei 226 prinși în 2020 și 289 în 2019, notează Reuters.

Românii de etnie romă care au au traversat ilegat granița dintre Mexic și Statele Unite în în căutare de azil plătesc mii de dolari traficanților de persoane pentru a ajunge pe teritoriul american, au declarat la acel moment cunoscători ai fenomenului consultați de către G4Media.ro.

Aceștia afirmă că romii profită de politicile flexibile de imigrație promise de către președintele Joe Biden, care a relaxat multe dintre regulile dure impuse de fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump. Experții susțin că prezența romilor din România și din alte țări „atipice” în regiunea de frontieră de la sudul Statelor Unite indică un nou trend în imigrația ilegală, care are semnificații politice, economice și sociale uriașe, în special pentru SUA.

Potrivit informațiilor, prețul plătit traficanților de persoane pentru traversarea frontierei de sud a Statelor Unite variază de la câteva sute la zeci de mii de dolari. VOA a citat cazul unui guatemalez care ar fi plătit 20.000 de dolari coioților ca să poată ajunge în America.

De asemenea, un studiu al RAND Corporation a estimat că traficanții au făcut între 200 de milioane și 2.3 miliarde de dolari în 2017 transportând oameni în SUA, în special imigranți proveniți din America Centrală.

viewscnt
Afla mai multe despre
mexic
turism