Taxă specială pentru românii care pleacă în vacanță în străinătate

Taxă specială pentru românii care pleacă în vacanță în străinătate
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 sep 2023

Patronatele din industria turismului au propus o inițiativă legislativă inedită care să contribuie la promovarea turismului românesc pe plan internațional.

Urmărește-ne și pe Google News

La cererea unui număr mare de agenți economici din domeniul turistic și pentru a satisface nevoia urgentă de a înființa o Organizație de Management al Destinației, Consiliul de Administrație al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a numit recent un grup de lucru condus de prim-vicepreședintele Nicolae Bucovală, cu scopul de a elabora o propunere legislativă inedită pentru a completa actuala legislație în acest domeniu, arată Realitatea.net.

Un oraș din România, pe primul loc într-un Top al celor mai ieftine destinații de city break din lume. A detronat Buenos Aires CITEȘTE ȘI Un oraș din România, pe primul loc într-un Top al celor mai ieftine destinații de city break din lume. A detronat Buenos Aires

Patronatele din domeniul turismului fac pregătiri pentru introducerea unei taxe speciale de promovare turistică adresată turiștilor români care-și petrec vacanțele în străinătate. Această taxă va fi colectată de agențiile de turism care le furnizează servicii clienților. 

Deocamdată încă se discută modalitatea prin care această taxă va fi implementată - fie ca o sumă fixă pe zi de sejur, fie ca un procent din valoarea totală a sejurului. Încasările provenite din această taxă vor fi direcționate către Organizația de Management al Destinației centrală care se va înființa, iar aceste sume vor fi adăugate la bugetul de promovare turistică alocat de Guvernul României. De asemenea, se ia în considerare extinderea acestei taxe către agențiile de turism online, cum ar fi Booking sau alte platforme de rezervare turistică online.

Dacă s-ar stabili o taxă specială de un euro pe zi, iar un milion de români ar petrece în străinătate în medie o vacanță de 5 zile, ar însemna aproximativ 5.000.000 de euro care ar ajunge la Organizația de Management al Destinației.

Deși la prima vedere suma poate părea mică, trebuie avut în vedere că România alocă anual doar două milioane de euro pentru promovarea turismului, deci banii adunați din taxa specială de promovare propusă de FPTR ar putea ajuta enorm la îmbunătățirea imaginii României în străinătate.

Totuși, rămâne de văzut dacă agențiile de turism și platformele online de rezervări turistice vor fi de acord cu această propunere care este deja agreată de conducerea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa
concediu