Turismul în Deltă a fost ''o haiducie'' anul acesta, susțin agenții economici

Turismul în Deltă a fost ''o haiducie'' anul acesta, susțin agenții economici
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 nov 2020

Operatorii turistici din Delta Dunării susțin că pandemia cu noul coronavirus a transformat turismul din această zonă într-o ''haiducie'' și susțin că anul viitor, teoretic, vor avea toate locurile de cazare ocupate, însă practic este posibil să nu poată să deschidă unitățile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prezenți la un simpozion organizat de Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD) pe tema turismului desfășurat în anul 2020, ei au criticat autoritățile de mediu din cauză că nu i-au sancționat pe cei care au încălcat vitezele maxime admise pe canale și susțin că delta nu este guvernată în momentul de față, scrie Agerpres.

CEO winsedswiss: O așa criză a fost doar în război. Ca să treacă prin pandemie, restaurantele trebuie să încerce să livreze la domiciliu, restructurându-și oferta, iar hotelierii pot duce casele și birourile oamenilor la ei CITEȘTE ȘI CEO winsedswiss: O așa criză a fost doar în război. Ca să treacă prin pandemie, restaurantele trebuie să încerce să livreze la domiciliu, restructurându-și oferta, iar hotelierii pot duce casele și birourile oamenilor la ei

"Toată pandemia asta a fost un dezastru, cifra de afaceri a scăzut cu 70%, iar acum, din cauza incertitudinii cu privire la deschiderea sezonului 2021, suntem între ciocan și nicovală, pentru că nici nu ne putem adresa pieței locale, să promovăm tururile în Deltă pentru români, iar turiștii străini care urmau să vină anul acesta s-au reprogramat pentru anul viitor. Astfel, în teorie sezonul viitor este arhiplin, dar în realitate s-ar putea să fie un dezastru și trebuie să supraviețuim. Am luat avansuri de anul trecut, iar în 2021 vom merge cu tarifele din 2019, deși costurile au crescut exponențial", a declarat directorul unei agenții de turism, Daniel Petrescu.

Directoarea unei pensiuni din Crișan, Ileana Vasiliev, a menționat că în acest an multe pensiuni au fost oficial închise din cauza pandemiei cu noul coronavirus, dar au funcționat tot sezonul, iar directorul unei agenții, Iliuță Goean, a apreciat că anul acesta turismul în Deltă a fost "o haiducie de la un cap la altul".

"Problema mea acum este incertitudinea sezonului viitor, pentru că am peste 65.000 de euro vouchere date pentru următoarele 24 de luni, amânările din acest sezon. Nu știu cum să-mi gestionez bugetul de publicitate pe anul viitor, pentru că în general mă bazez pe piața de in-coming, dar acum nu știu cât să direcționez pe piața externă, cât pe cea internă. Nu știu ce să le garantez clienților. Nicio firmă de asigurări nu te asigură pentru anulări, mai ales în perioade de stare de alertă", a mai spus directorul Iliuță Goean.

Operatorii turistici au amintit că avansurile încasate sunt folosite pentru a angaja serviciile promise vizitatorilor, iar președintele unei asociații de ghizi turistici a amintit că în Deltă sunt foarte mulți barcagii care nu respectă regulamentul de navigație și îi încurajează pe oaspeți să rupă nuferii, specii protejate, precum și pescari sportivi care lasă în urma lor munți de gunoaie.

Președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Țibuleac, a apreciat la rândul lui că 2020 a fost un an de supraviețuire în turism și și-a exprimat speranța ca în 2021 domeniul să nu se transforme într-o junglă.

"Nu avem comisariate care să funcționeze 24 de ore din 24. Cum să discutăm de controale și sancțiuni, cât timp comisarii lucrează de luni până vineri între orele 8,00 și 16,00? După aceea comisarii îi sună pe braconieri și îi roagă să nu încalce legea și să fim oameni cinstiți? Sunt chestiuni care țin de Administrația Deltei, o instituție care nu guvernează delta. (...) Anul 2020 a fost unul de supraviețuire. Nu vreau să cred că 2021 va fi un an de junglă în care doar cel puternic va supraviețui", a afirmat președintele Țibuleac.

viewscnt
Afla mai multe despre
delta dunarii
turism