Proiectul a început în urmă cu un an: 800 de metri de țărm au fost echipați pentru a asigura șederea și scăldatul chiar și în întuneric. Peste un milion de locuitori și vizitatori l-au folosit până acum , scrie La Reppublica.
O mulțime de înotători, castele de nisip, canoe. Greu de crezut că este trecut de ora 23 pe această plajă publică din Dubai, în Emirate Arabe Unite, unde vara durează aproape șase luni. După miezul nopții, termometrul scade la 30 de grade, după ce în timpul zilei a fost în jur de 40, scrie G4Media.ro.
„Seara, temperaturile scad puțin, este fantastic”, spune Mohammed, un expatriat pakistanez în vârstă de 32 de ani care a venit să se bucure de mare împreună cu cei doi copii ai săi, fără a mai fi nevoit să îndure soarele torid între mai și octombrie în emiratul din Golf.
Situat într-una dintre cele mai fierbinți regiuni din lume, orașul acum cosmopolit al celor 3,6 milioane de locuitori a amenajat de anul trecut peste 800 de metri de „plaje de noapte”, cu salvamari de serviciu 24 de ore din 24, plase pentru rechini și un important sistem de iluminat. „Când mergem sau înotăm, ne vedem picioarele, mâinile, totul”, exultă tânărul părinte.
Potrivit managerului de proiect al municipalității, Hamad Shaker, totul a fost făcut pentru a-i liniști pe înotători: plasele țin departe animalele marine, salvamarii au binocluri cu vedere nocturnă. Există și un sistem de camere cu inteligență artificială care să dea alarma în caz de risc de înec este în curs de testare.
„Cred că suntem unul dintre puținele orașe din lume care au atât de multă infrastructură pe plajele publice pe timp de noapte și cu siguranță singurele din Orientul Mijlociu și Africa de Nord”, spune managerul. Aceste plaje, spune el, au primit ”mai mult de un milion de persoane”, începând de anul trecut.
Într-un moment în care Orientul Mijlociu este zguduit de o escaladare militară, între Israel, pe de o parte, și Iran și aliații săi – Hamas palestinian și Hezbollah libanez – pe de altă parte, în Dubai, unde străinii reprezintă peste 90% din populație, plajele de noapte atrag mulțimi în weekend.
Pe malul Umm Suqeim, Mary Bayarka, o antrenoare bielorusă în vârstă de 38 de ani, vine să se bucure de puțină prospețime „după o zi lungă și fierbinte”, chiar dacă temperatura apei nu este încă suficient de rece pentru gustul ei. „Este un pic ca o baie”, spune ea, zâmbind.
CITEȘTE ȘI Românii pot verifica agenția de turism și unitatea de cazare cu Aplicația Europeană InfoConsPuțin mai departe, Laya Manko, o vânzătoare filipineză de 36 de ani, adoră să se îngroape în nisip. Această plajă, unde uneori își petrece noaptea cu prietenii, este o gură de aer proaspăt pentru sutele de mii de lucrători migranți care conduc economia emiratului. „Lucrăm din greu în Dubai, așa că trebuie să ne relaxăm”, spune el.
Prin această nouă atracție, autoritățile încearcă să atragă și turiștii, care sunt cantonați în spații cu aer condiționat în timpul sezonului cald.
În urmă cu 50 de ani, Dubaiul era în mare parte pustiu în mijlocul verii, cu temperaturi care depășeau 40 de grade. Dar cu cel mai înalt turn din lume, centre comerciale imense și parcuri de distracții acoperite, s-a impus ca „o destinație urbană pe tot parcursul anului”, primind peste 17 milioane de vizitatori până în 2023, subliniază Manuela Gutberlet, cercetător la Academia de Turism a Universității Breda, din Olanda.
Cu toate acestea, încălzirea globală ar putea dăuna ambițiilor proiectului, subliniază expertul, referindu-se în special la ploile torențiale care au paralizat orașul timp de mai multe zile în aprilie anul trecut. Multiplicarea acestor fenomene și creșterea preconizată a temperaturilor de peste 40 sau chiar 50 de grade ar putea, totuși, să descurajeze turiștii, continuă ea, de unde și necesitatea de a se „adapta rapid la aceste noi riscuri”.
Între timp, la plajă, Laziz Ahmed se bucură de prima sa vacanță în Dubai. „Suntem bine”, a declarat acest francez în vârstă de 77 de ani, venit în vizită la rude. „Ieșim foarte puțin în timpul zilei, dar compensăm seara”, spune el.