Vrei să vezi Acropolele din Atena fără mii de turiști în jur? Va fi posibil curând, dar te va costa. Oferta exclusivistă a autorităților

Vrei să vezi Acropolele din Atena fără mii de turiști în jur? Va fi posibil curând, dar te va costa. Oferta exclusivistă a autorităților
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 dec 2023

Vrei să vezi Acropolele din Atena fără mii de turiști în jurul tău care își fac selfie-uri? O soluție este în lucru, dar v-ar putea costa până la 5.000 de euro, transmite APNews.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Începând cu 1 aprilie 2024, Grecia intenționează să ofere tururi ghidate exclusiviste ale celui mai puternic magnet turistic al său, pentru o mână de vizitatori cu bani, în afara orelor normale de deschidere, scrie G4Media.ro.

Ministrul Energiei: Sunt amenzi și de peste 1% din cifra de afaceri în cazul firmelor care au cumpărat energie mai ieftină, la preț plafonat, mai multă decât aveau nevoie CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei: Sunt amenzi și de peste 1% din cifra de afaceri în cazul firmelor care au cumpărat energie mai ieftină, la preț plafonat, mai multă decât aveau nevoie

Măsura face parte dintr-o revizuire a politicii de emitere a biletelor pentru siturile arheologice și muzeele grecești, care vor înregistra creșteri începând cu aprilie 2025.

Un oficial din cadrul Ministerului grec al Culturii a declarat vineri că noul serviciu de la Acropole se va aplica unui număr maxim de patru grupuri de până la cinci persoane fiecare. Acesta va costa 5.000 de euro (5.500 de dolari) pe grup, deși persoanele fizice pregătite să acopere întreaga taxă de grup sunt binevenite să viziteze pe cont propriu.

Nikoletta Divari-Valakou, șefa departamentului de dezvoltare a resurselor culturale din cadrul ministerului, a declarat că veniturile vor fi reinvestite în proiecte culturale.

„Am decis să implementăm (măsura) … pentru că există cerere, oamenii au cerut-o”, a declarat Divari-Valakou pentru The Associated Press.

Jeff Bezos mizează pe un veteran de la Amazon pentru a accelera dezvoltarea companiei spațiale Blue Origin CITEȘTE ȘI Jeff Bezos mizează pe un veteran de la Amazon pentru a accelera dezvoltarea companiei spațiale Blue Origin

„Nu va dăuna sitului arheologic, ba chiar va contribui la o mai bună promovare a acestuia”, a adăugat ea. „Iar veniturile vor fi reinvestite în proiecte culturale și monumente”.

Vizitele, cu ghizi certificați, vor dura până la două ore; de la 7-9 dimineața, chiar înainte de deschiderea sitului, sau de la 8-10 seara, după închiderea acestuia.

Divari-Valakou a declarat că, dacă va merge bine, programul ar putea fi extins din 2025 pentru a include și alte situri importante.

Dominând orizontul Atenei, Acropole și monumentele sale de marmură vechi de 2.500 de ani – inclusiv templul Partenon, ale cărui sculpturi au provocat o dispută de zeci de ani cu Marea Britanie – este cel mai vizitat sit antic din Grecia. Pe fondul unui val de sosiri de turiști în țară, a atras peste 3 milioane de persoane în 2022.

Presa de până la 23.000 de vizitatori zilnici a determinat Ministerul Culturii în septembrie să anunțe plafoane privind numărul de intrări și alte restricții începând cu 2024.

LISTA Destinații turistice populare din Europa introduc taxe CITEȘTE ȘI LISTA Destinații turistice populare din Europa introduc taxe

Un consiliu consultativ format din înalți funcționari ai ministerului a decis asupra programului de vizite private, pe fondul unei revizuiri a politicii de emitere a biletelor în această săptămână. Se așteaptă ca guvernul să îl aprobe în mod oficial în zilele următoare.

Noua politică generală privind biletele va intra în vigoare în aprilie 2025. Aceasta va include o creștere cu 50% a prețurilor pentru biletele obișnuite la Acropole, de la 20 la 30 de euro (22-33 de lire sterline) – deși numărul de zile de intrare gratuită în timpul iernii va fi dublat la două pe lună.

Cele mai ieftine bilete pentru siturile și muzeele din Grecia vor crește de la 2 la 5 euro (2,20-5,51 dolari).

Ministerul a declarat că majorarea prețurilor biletelor a fost considerată necesară din cauza creșterii numărului de vizitatori după pandemie, „și a faptului că prețurile actuale … sunt foarte mici în comparație cu media europeană”.

viewscnt
Afla mai multe despre
atena
acropole