Valoarea de piață a celor mai mari 100 de companii listate din lume a ajuns în iunie la 25,04 trilioane de dolari. Topul mondial e dominat de: Saudi Aramco, Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Alibaba și Facebook

Valoarea de piață a celor mai mari 100 de companii listate din lume a ajuns în iunie la 25,04 trilioane de dolari. Topul mondial e dominat de: Saudi Aramco, Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Alibaba și Facebook
scris 29 iul 2020

Valoarea de piață a celor mai mari 100 de companii listate din lume a urcat cu 3,57 trilioane dolari, în al doilea trimestru, ajungând la finalul lunii iunie la 25,04 trilioane de dolari, cu 1% sub nivelul înregistrat în decembrie 2019, arată analiza globală PwC, care vorbește de o revenire puternicã a valorii de piață, în al doilea trimestru, după scăderea cauzată de izbucnirea pandemiei.

”Valoarea de piață a celor mai mari 100 de companii listate din lume a revenit puternic în al doilea trimestru, recuperând aproape complet pierderea de 15% înregistrată în primele trei luni ale anului 2020 când a izbucnit pandemia Covid-19”, potrivit analizei globale PwC ”Top 100 companii conform capitalizãrii de piață”, actualizată la 30 iunie.

Astfel, capitalizarea celor 100 de companii a urcat cu 3,57 trilioane dolari, în al doilea trimestru, ajungând la finalul lunii iunie la 25,04 trilioane de dolari, cu doar 1% sub nivelul înregistrat în decembrie 2019, de 25,37 trilioane dolari, scrie News.ro.

Efectul Crizei Coronavirusului: Profitul OMV Petrom s-a prăbușit cu 74% în trimestrul al doilea. Pierdere în upstream, pentru prima dată de la privatizare CITEȘTE ȘI Efectul Crizei Coronavirusului: Profitul OMV Petrom s-a prăbușit cu 74% în trimestrul al doilea. Pierdere în upstream, pentru prima dată de la privatizare

”Pandemia a provocat distorsiuni semnificative pe piețele de capital într-o perioadã scurtã, dar cele mai mari companii din lume încã oferã o relativã siguranțã investitorilor, dar cu diferențe clare de performanțã pe regiuni și sectoare. Companiile de tehnologie și servicii pentru consumatori au fost motorul revenirii piețelor globale de capital din al doilea trimestru, fiind un semn bun pentru recuperarea economiei. Acestea vor continua sã performeze, beneficiind de accelerarea digitalizãrii, a creșterii comerțului online și migrației cãtre cloud”, a declarat Dinu Bumbãcea, partener și lider al Departamentului de Consultanțã în Afaceri PwC România.

Pe sectoare de activitate, cele mai mari creșteri în martie-iunie au fost înregistrate de industrie și materii prime, de 33%, urmate de cele de tehnologie, cu un plus de 28%, și de servicii, cu 25%. Câștiguri modeste au înregistrat companiile de petrol și gaze, de 10%, și sectorul financiar, de numai 5%.

Pe regiuni, companiile din SUA și China au înregistrat creșteri de 2% a capitalizãrii, în timp ce firmele din Europa au scãzut cu 3%.

SUA se mențin pe primul loc, având mai mult de jumãtate (59) dintre companii în clasament, urmate de Europa, cu 17 de companii, și China și regiunile sale, cu 15 companii.

Aproape 90 dintre cele mai mari 100 de companii au înregistrat o creștere a capitalizãrii de piațã din martie pânã în iunie 2020, comparativ cu doar zece în perioada ianuarie - martie.

Saudi Aramco și-a menținut poziția de lider, dar a suferit din cauza scãderii prețului petrolului. Top 10 mondial, dominat de companiile de tehnologie și comerț electronic, este completat de Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Alibaba, Facebook, Tencent, Berkshire și  Visa.

Platforma de e-commerce chinezã Pinduoduo a înregistrat cea mai mare creștere a capitalizãrii în perioada analizatã, de 148%, urmatã de Tesla, cu 104%, PayPal, cu 84%, Reliance Industries, cu 58%, și AbbVie, cu 51%.

Wells Fargo a cunoscut cea mai mare scãdere relativã a capitalizãrii de piațã de 11%, la fel ca alte companii din sectorul de petrol și gaze. De altfel, șase din primii zece pierzãtori ai acestei perioade sunt fie din petrol și gaze, fie din sectorul financiar.

Clasamentul cuprinde primele 100 de companii la nivel mondial în funcție de valoarea de piațã la 30 iunie 2020 și comparații cu nivelurile înregistrate la 31 martie 2020 și 31 decembrie 2019. Având în vedere perspectivele incerte ale piețelor financiare, PwC actualizeazã trimestrial Top 100.

viewscnt
Afla mai multe despre
saudi aramco
apple
microsoft
amazon