Aflat la Moscova, șeful diplomației chineze spune că legăturile cu Rusia sunt "solide ca piatra"

Aflat la Moscova, șeful diplomației chineze spune că legăturile cu Rusia sunt "solide ca piatra"
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 feb 2023

Wang Yi, diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt, i-a spus marți lui Nikolai Patrușev, unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Vladimir Putin, că relația Beijingului cu Moscova este "solidă ca o stâncă" și că va rezista oricărui test într-o situație internațională în schimbare, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Parteneriatul "fără limite" al Chinei cu Rusia a intrat sub lupă în Occident, mai ales după ce Statele Unite s-au declarat îngrijorate de faptul că Beijingul ar putea lua în considerare furnizarea de arme către Rusia, la un an de la invazia din Ucraina, scrie News.ro.

PROFIT NEWS TV Antreprenor de România - Mădălina Sumedrea, fondator Casa Matteo: Când avem prea multă cerere, când nu avem deloc. Un business dificil în faza incipientă comparativ cu alte afaceri. CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Antreprenor de România - Mădălina Sumedrea, fondator Casa Matteo: Când avem prea multă cerere, când nu avem deloc. Un business dificil în faza incipientă comparativ cu alte afaceri.

La o întâlnire la Moscova, Wang Yi i-a spus lui Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului rus de Securitate, că așteaptă cu nerăbdare discuțiile pe această temă. "Relațiile sino-ruse au un caracter matur: sunt solide ca piatra și vor rezista oricărui test într-o situație internațională în schimbare", i-a spus Wang "tovarășului" Patrușev prin intermediul unui interpret rus, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat.

Wang a declarat că Rusia și China ar trebui să elaboreze noi măsuri comune pentru a asigura securitatea ambelor țări, dar nu a detaliat.

Patrușev, care este un apropiat al lui Putin, i-a spus "tovarășului" Wang că Beijingul este o prioritate absolută pentru politica externă rusă și că cele două țări trebuie să rămână împreună împotriva Occidentului. "În contextul unei campanii care este purtată de Occidentul colectiv pentru a limita atât Rusia, cât și China, aprofundarea în continuare a cooperării și interacțiunii ruso-chineze pe arena internațională este de o importanță deosebită", a declarat Patrușev, citat de agenția RIA.

Potrivit Wall Street Journal, președintele chinez Xi Jinping se pregătește să vină la Moscova în următoarele luni pentru a avea o întâlnire cu Vladimir Putin. Pregătirile pentru această vizită se află într-un stadiu incipient, iar calendarul nu a fost încă finalizat, a precizat WSJ, adăugând că Xi ar putea veni în aprilie sau la începutul lunii mai, când Rusia sărbătorește victoria asupra Germaniei din al Doilea Război Mondial.

Războiul din Ucraina a început la doar câteva săptămâni după ce Putin și Xi au proclamat că au un parteneriat "fără limite".

Xi a fost alături de Putin, rezistând presiunilor occidentale de a izola Rusia. Comerțul bilateral a crescut vertiginos de la invazia din Ucraina, Rusia vânzând puterilor asiatice, inclusiv Chinei, volume mai mari de petrol.

Putin și Xi împărtășesc viziunea de ansamblu asupra lumii, potrivit căreia Occidentul este decadent și în declin, la fel cum China contestă supremația SUA în toate domeniile, de la tehnologie la spionaj și putere militară.

Statele Unite prezintă China și Rusia ca fiind cele două cele mai mari amenințări statale la adresa securității sale. China este considerată de Washington drept cel mai grav "concurent strategic" pe termen lung, iar Rusia drept o "amenințare acută".

"Vreau să confirm sprijinul nostru continuu pentru Beijing în ceea ce privește chestiunile legate de Taiwan, Xinjiang, Tibet și Hong Kong", a declarat Patrușev, referindu-se la subiectele pentru care China a fost adesea criticată de Washington.

Wang urmează să se întâlnească miercuri cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu exclude o întâlnire între Wang și Putin, afirmând că "sunt multe de discutat".

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
china