Air Moldova are probleme financiare, cu risc de insolvabilitate

Air Moldova are probleme financiare, cu risc de insolvabilitate
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 nov 2022

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) din Republica Moldova a finalizat inspecția inopinate efectuate la operatorul aerian național „Air Moldova”.  Autoritatea menționează că au fost depistate deficiențe grave de ordin financiar, ce pot perturba buna funcționare a operatorului și siguranța operațiunilor aeriene planificate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Operatorul aerian pare a avea majore dificultăți financiare, confruntându-se cu probleme de stabilitate financiară și un potențial risc de insolvabilitate, fiind necesar de a începe imediat un proces de management al riscului și de a urmări îndeaproape toate aspectele de interes și de a se folosi un instrument de evaluare și/sau un instrument de supraveghere continuă a acestuia pentru a identifica în continuare acțiunile ulterioare”, arată AAC citată de Unimedia.

VIDEO Pastila de HR - Radu Atanasescu, director marketing Setrio Soft: Profesioniștii sunt și ei oameni și caută mai mult decât aspectul financiar, caută liniște, apreciere, valori CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - Radu Atanasescu, director marketing Setrio Soft: Profesioniștii sunt și ei oameni și caută mai mult decât aspectul financiar, caută liniște, apreciere, valori

În acest sens, Autoritatea a solicitat de la Air Moldova, elaborarea și prezentarea spre aprobarea AAC a unui plan de acțiuni corective, care să stabilească acțiunile de remediere a situației financiare precare, pentru a asigura buna funcționare a operatorului aerian, scrie G4Media.ro

În același timp, din informațiile apărute pe rețelele de socializare, constatăm că Air Moldova a inițiat o campanie de promovare de comercializarea a biletelor de transport aerian pentru sezonul de vară a anului 2023, în lipsa unui orar de zbor aprobat de către autoritate, iar pentru unele destinații și lipsa autorizațiilor pentru exploatarea rutelor regulate, mai spune Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) din Republica Moldova .

Astfel, având în vedere rezultatele inspecției inopinate, AAC a solicitat Companiei Aeriene „Air Moldova” suspendarea comercializării biletelor pentru destinațiile pentru care nu există un orar de zbor aprobat corespunzător și/sau autorizația pentru exploatarea rutei regulate.

Totodată, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și eventual atragerii la răspundere a persoanelor ce se fac vinovate de încălcările menționate, Autoritatea Aeronautică Civilă a înaintat un demers în adresa organelor de drept”, informează ACC.

În replică, scrie tv8.md, Air Moldova consideră că Solicitarea Autorității Aeronautice Civile (AAC) de a stopa comercializarea biletelor pentru sezonul 2023, este „nefondată și nelegitimă”, iar implicarea AAC „în activitatea comercială a companiei aeriene” ar fi „un abuz”.

Air Moldova a fost înființată  prin decret prezidențial la 12 ianuarie 1993, se arată pe site-ul său, dar acum este o companie privată. Procesul de privatizare a fost câștigat în 2018 de compania românească Blue Air, care s-a retras un an mai târziu. Acum, pachetul respectiv este deținut de un cetățean leton.

Presa de la Chișinău a scris în 2019 că Blue Air a fost doar un paravan într-un proces de privatizare dubios și rapid care a avut loc în octombrie 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
air moldova
zboruri