Ungaria amână din nou ratificarea aderării Suediei și Finlandei la NATO

Ungaria amână din nou ratificarea aderării Suediei și Finlandei la NATO
scris 25 nov 2022

Ungaria, singura țară din NATO, în afară de Turcia, care nu a ratificat aderarea Suediei și Finlandei la Alianță, a amânat-o la anul viitor, iar premierul ungar Viktor Orban a anunțat în marja unui summit al Grupului de la Vișegrad (V4), la Kosice, în Slovacia, că Parlamentul ungar se va pronunța prin vot ”în prima sesiune” din 2023 și a dat asigurări celor după țări de ”susținerea” sa, relatează AFP.

Budapesta a promis recent o ratificare până la sfârșitul lui 2022, scrie News.ro.

Europarlamentari bulgari despre aderarea la Schengen: Bulgaria „atârnă ca o piatră de moară pentru Croația și România. Decuplarea de România ar fi o umilință politică, un coșmar strategic\ CITEȘTE ȘI Europarlamentari bulgari despre aderarea la Schengen: Bulgaria „atârnă ca o piatră de moară pentru Croația și România. Decuplarea de România ar fi o umilință politică, un coșmar strategic"

Însă așteaptă, de-acum, până în februarie, când Parlamentul se va reuni prima dată în 2023, mai puțin în cazul în care se convoacă o sesiune extraordinară până atunci.

Ungaria a evocat un blocaj legislativ, din cauza unei serii de măsuri împotriva corupției pe care Parlamentul ungar este nevoit să le adopte în urma unor critici ale Comisiei Europene (CE) în acest domeniu și în contextul în care Bruxellesul blochează fonduri destinate Budapestei, în valoare de miliarde de euro.

Din Grupul de la Vișegrad (V4) - înființat în urmă cu 30 de ani, în plină tranziție post-comunistă - fac parte Slovacia, Cehia, Polonia și Ungaria.

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, Finlanda și Suedia au prezentat în mai o candidatură comună la aderarea la NATO, renunțând astfel la decenii de nealiniere militară.

Candidatura este necesar să fie acceptată de către toate cele 30 de state membre ale Alianțăei Nord-Atlantice și a fost ratificată de către toate - cu excepția Turciei și Ungariei.

”Finlandezii și suedezii sunt aliații noștri și, la fel cum noi putem conta pe aliații noștri, ei cinta și ei pe noi”, declara la începutul lui noiembrie șeful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas, care anunța că Budapesta ”nu are obiecțăii” față de aderarea celor două țări nordice la NATO.

Opoziția ungară a cerut în mai multe rânduri ca ratificarea să fie pusă pe ordinea de zi a Parlamentului, o cerere respinsă în mod sistematic de către Fidesz, partidul lui Orban.

Socialiștii au denunțat ”o decizie de neînțeles”, iar Partidul Momentum (liberal) acuză Guvernul Orban de ”șantajarea” Bruxellesului.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
nato