ALEGERI TURCIA. Primele rezultate ale votului arată un avans considerabil al lui Erdogan

ALEGERI TURCIA. Primele rezultate ale votului arată un avans considerabil al lui Erdogan
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mai 2023

Primele rezultate ale numărării votului din cursa pentru alegerile prezidențiale din Turcia arată un avans considerabil pentru președintele în exercițiu, Recep Tayyip Erdogan, care conduce țara de 20 de ani, în timp ce contracandidatul său este creditat cu mult mai puține voturi, deși se anunța o cursă extrem de strânsă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei

Astfel, după numărarea a 10,8 la sută din voturi, Erdogan conduce cu 58,4 la sută din voturi, în timp ce Kemal Kilicdaroglu are 35,8 la sută din sufragii, iar al treilea candidat, Ogan, are 5,2 la sută din voturi, anunță news.ro.

Secțiile de vot s-au închis la ora locală (și a României) 17.00, iar primele prefigurări ale rezultatelor erau așteptate la ora 21.00, însă dat fiind suspansul extrem de mare, autoritățile au acceptat ca primele numărători ale voturilor să fie anunțate mai devreme.

Recep Erdogan, în vârstă de 69 de ani, care a votat la Istanbul, s-a întors duminică la Ankara, deși declarase că va urmări rezultatul de la Istanbul, potrivit Reuters.

"Ne rugăm lui Dumnezeu pentru un viitor mai bun pentru țara noastră, pentru națiune și pentru democrația turcă", a spus el în momentul votului.

Kemal Kilicdaroglu, în vârstă de 74 de ani, a votat la Ankara și a ieșit din secția de vot în aplauzele mulțimii care îl aștepta. "Ofer cea mai sinceră dragoste și respect tuturor cetățenilor mei care merg la urne și votează. Tuturor ne lipsește atât de mult democrația", a declarat el reporterilor.
Votul a fost monitorizat de o misiune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, care a declarat că va prezenta luni o declarație preliminară cu privire la concluziile sale.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
alegeri
erdogan