Banca Centrală a Rusiei prelungește restricțiile privind retragerile de valută pentru populație și companii

Banca Centrală a Rusiei prelungește restricțiile privind retragerile de valută pentru populație și companii
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mar 2023

Banca Centrală a Rusiei a prelungit cu încă șase luni, până la 9 septembrie 2023, restricțiile privind retragerile de numerar în valută pentru persoanele fizice și juridice, potrivit unui comunicat citat de agenția rusă de presă TASS.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Banca Rusiei a explicat că menține restricțiile din cauza sancțiunilor, care interzic instituțiilor financiare rusești să cumpere valută în numerar din țările occidentale, scrie News.ro.

Fondul de investiții ACP a reluat discuțiile cu Deutsche Telekom pentru cumpărarea Telekom România Mobile. A doua încercare, cu noi documente CITEȘTE ȘI Fondul de investiții ACP a reluat discuțiile cu Deutsche Telekom pentru cumpărarea Telekom România Mobile. A doua încercare, cu noi documente

Rosfinmonitoring, autoritatea de supervizare financiară, a argumentat că vede riscuri dacă ar crește plafonul pentru importurile de valută în numerar. Ca urmare, Banca Rusiei a prelungit cu încă șase luni, până la 9 septembrie 2023, restricțiile privind retragerile de numerar în valută străină.

"Toate limitele existente privind retragerile de numerar de valută străină de către cetățeni și persoane juridice rămân în vigoare", a anunțat autoritatea de reglementare.

Banca Centrală reamintește că dintr-un cont sau depozit în valută străină deschis până la 9 martie 2022 este posibilă retragerea soldului, dar nu mai mult de 10.000 de dolari sau suma echivalentă în euro, în timp ce restul banilor pot fi primiți în ruble.

Băncilor li s-a interzis timp de șase luni să perceapă de la cetățeni comision pentru retragerea de valută din conturi sau depozite, a precizat Banca Centrală.

Autoritatea de reglementare a precizat că băncile rusești pot vinde în continuare dolari americani și euro primiți la casieriile lor începând cu 9 aprilie 2022, neexistând restricții privind vânzarea altor valute străine.

Banca Centrală a mai anunțat că persoanele juridice - rezidente până la 9 septembrie 2023 - pot primi valută în numerar pentru cheltuieli de călătorie pe baza standardului de plată stabilit în conformitate cu legislația, dar nu mai mult de 5.000 de dolari sau echivalentul în euro, yeni japonezi sau lire sterline. Nu există restricții pentru alte valute.

În schimb, persoanele juridice nerezidente nu pot primi numerar în dolari americani, euro, yeni japonezi și lire sterline. Nu există restricții în privința altor valute.

Banca Centrală a Rusiei, pe fondul sancțiunilor fără precedent impuse de țările occidentale, a limitat, începând cu 9 martie 2022, la 10.000 de dolari suma pe care clienții băncilor rusești o pot retrage din conturile lor în valută străină. De asemenea, băncilor li s-a interzis temporar să vândă cetățenilor valută străină în numerar. Aceste măsuri ale autorității de reglementare vor rămâne în vigoare până la 9 septembrie 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală a rusiei
valuta