''Big Brother'' la toate stațiile metroului din Moscova

''Big Brother'' la toate stațiile metroului din Moscova
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 oct 2021

Capitala rusă Moscova a lansat sistemul ''Face pay'' sau plata prin recunoaștere facială la toate stațiile rețelei sale de transport subteran, în cel mai recent exemplu de dezvoltare rapidă, iar pentru unii controversată, a acestei tehnologii în Rusia, relatează AFP și RIA Novosti.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Pentru a intra în metrou, călătorii nu mai au nevoie de card sau smartphone, este suficient să te uiți la camera din turnichet. Nu mai este nevoie să atingeți smartphone-ul sau orice altă suprafață", a indicat primarul adjunct responsabil de transporturi, Maksim Liksutov, citat într-un comunicat al primăriei.

JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

Moscova "este primul oraș din lume unde sistemul Face Pay funcționează la o asemenea dimensiune", fiind disponibl la toate cele 241 de stații ale metroului capitalei ruse, a afirmat viceprimarul, precizând că plata prin recunoaștere facială este "doar una dintre multele modalități de plată" și rămâne "voluntară", scrie Agerpres.

Liksutov se așteaptă ca între 10% și 15% dintre călătorii metroului moscovit să utilizeze cu regularitate acest sistem "în doi-trei ani".

Sistemul Face pay este destinat - potrivit autorităților - să reducă timpul de așteptare în uriașa rețea a metroului moscovit, una dintre cele mai aglomerate din lume.

Autoritățile au promis că datele obținute în cadrul recunoașterii faciale vor fi "criptate în siguranță", camera din turnichet citind o "cheie biometrică" și nu o imagine a feței persoanei.

Această tehnologie, care se dezvoltă rapid în Rusia, a fost totuși criticată de mai multe organizații neguvernamentale ruse și internaționale, care au exprimat temeri cu privire la eventuale derive, scurgeri de date și lipsa consimțământului.

Recunoașterea facială a fost utilizată la Moscova - blindată cu o rețea de zeci de mii de camere de supraveghere - pentru reținerea participanților la manifestațiile organizate de opoziție sau pentru monitorizarea respectării carantinei instituite anul trecut ca urmare a epidemiei de COVID-19.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
face pay