Bulgaria dă undă verde celei de-a doua comenzi de avioane F-16

Bulgaria dă undă verde celei de-a doua comenzi de avioane F-16
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 nov 2022

Parlamentul bulgar a dat undă verde dublării dimensiunii viitoarei flote militare a țării, o consecință directă a invaziei rusești în Ucraina, potrivit AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Cu 162 de voturi pentru, 49 împotrivă și 11 abțineri, deputații au aprobat achiziționarea a opt avioane de luptă F-16 Block 70, care vor fi livrate în 2027, de la compania americană Lockheed Martin, lider mondial în domeniul apărării și securității, scrie Hotnews.ro.

FOTO CFR a semnat primul contract de modernizare a infrastructurii feroviare din PNRR CITEȘTE ȘI FOTO CFR a semnat primul contract de modernizare a infrastructurii feroviare din PNRR

Această nouă comanda de 1,3 miliarde de dolari plătibili până în 2023 vine după o comandă similară din 2019 pentru primele 8 avioane F-16.

Acesta reprezintă cel mai mare contract militar destinat modernizării armatei pentru cea mai săracă țară a Uniunii Europene, care a fost în trecutul ei în mod tradițional pro Moscova, spune AFP.

Membră a NATO din 2004, Bulgaria are în dotare în prezent mai multe avioane Mig-29 de fabricație sovietică, o flotă tot mai costisitoare din cauza mentenanței nesigure și greu de asigurat după 2023, spune guvernul bulgar.

Având în vedere că linia de producție a suferit întârzieri, Sofia speră să primul F-16 în 2025 și caută să umple între timp golul cu avioane franceze sau suedeze la mâna a doua.

În prezent, țara se bazează pe poliția aeriană a Alianței Atlantice pentru a-și asigura suveranitatea.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
f-16