GAZE Volatilitate ridicată: Scumpire de 2,5 ori în numai 2 zile, după ce fusese atins cel mai redus nivel al ultimelor 15 luni

GAZE Volatilitate ridicată: Scumpire de 2,5 ori în numai 2 zile, după ce fusese atins cel mai redus nivel al ultimelor 15 luni
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 4 nov 2022

Prețul spot al gazelor s-a majorat de 2,5 ori în ultimele zile atât pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), cât și pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă, CEGH, după ce cu numai 2 zile în urmă atinsese cel mai redus nivel din ultimele 15 luni. Motivul: exporturile de gaze rusești prin Turk Stream s-au redus de la începutul acestei luni cu o treime, chiar dacă cel prin cealaltă rută funcțională, cea ucraineană, a rămas la aceași nivel, în special cel către România și Ungaria.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Prețul mediu pentru gazul cu livrare în ziua de vineri pe BRM a urcat la 430,7 lei/MWh (87,8 euro/MWh), după ce cu numai 2 zile în urmă acesta coborâse sub 200 lei/MWH, la 192 lei/MWh (39,2 euro/MWh).

Similar, pe CEGH, prețul mediu al gazului cu livrare în ziua de vineri era de 79,5 euro/MWh, iar cel pentru weekend, de 81,3 euro/MWh, după ce miercuri el coborâse la 31,8 euro/MWh.

Începând cu 1 noiembrie, intrările de gaze rusești prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă, prin care sunt importate gaze rusești provenind din Turk Stream s-au redus considerabil, de la un nivel de 70 GWh/zi la 33 GWh/zi.

Evoluția prețului gazelor pe piața pentru ziua următoare operată de BRM

Evoluția prețului gazelor pe piața pentru ziua următoare operată de BRM

Similar, începând cu luna noiembrie, importurile Ungariei din Serbia, pe unde intră gazul rusesc, s-au diminuat de la o medie de 170 GWh/zi la 102 GWh/zi.

Reducerile importurilor efectuate de Ungaria și România explică micșorarea cu 100 GWh/zi a fluxului de gaz care intră în Bulgaria și, implicit, în Europa, din Turk Stream, prin punctul de interconectare de la Strandzha, de la 330 GWh/zi la 230 GWh/zi.

Exportul gazului rusesc prin cealaltă rută funcțională către Europa, cea ucraineană a rămas la același nivel ca în octombrie, de 450 GWh/zi.

Probabil că trader-ii care au semnate contracte cu Gazprom au considerat că, la prețurile regionale reduse de la mijlocul săptămânii, nu merită să mai importe în Europa aceleași cantități de gaze și că, odată cu creștere prețului, volumul se va majora la rândul său.

Strategia trader-ilor depinde însă și de nivelul cererii, care în România, cel puțin, care are depozitele pline în proporție de peste 97%, ar putea fi una mai redusă. În cazul Ungariei, unde depozitele sunt pline doar în proporție de 86%, cererea ar putea rămâne ridicată.

În prezent, cel puțin pe piața din România, gazul rusesc se vinde la maturități reduse, maoritar de o zi, rezervările de capacitate fiind majoritar intraday sau pentru ziua următoare, cel mult lunare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
brm
cegh
turk stream
românia
ungaria