Bulgaria desființează sistemul "pașapoartelor de aur"

Bulgaria desființează sistemul "pașapoartelor de aur"
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mar 2022

Parlamentul bulgar a aprobat două amendamente legislative care pun capăt practicii controversate de acordare a "pașapoartelor de aur", ce permitea dobândirea cetățeniei în schimbul unor investiții considerabile, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De acest sistem, existent și în Malta și Republica Cipru și suspectat că favorizează corupția și spălarea de bani, au profitat în special cetățeni chinezi și ruși bogați, scrie Agerpres

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

El a fost însă denunțat din nou de Uniunea Europeană după declanșarea ofensivei militare a Rusiei în Ucraina.

Din 2013, străinii care investeau în Bulgaria suma minimă de un milion de leva (500.000 de euro) puteau obține permis de rezidență permanentă, apoi cetățenia dacă dublau suma, și aceasta fără a mai trece prin etapele mai greoaie ale procedurii clasice.

Guvernul bulgar format în decembrie, care a promis eradicarea corupției, își anunțase în ianuarie intenția de a desființa acest sistem, după ce un proiect de lege anterior eșuase în 2019.

Potrivit Ministerului Justiției, din cele aproximativ 100 de pașapoarte acordate până acum, au fost depistate nereguli în 47 de cazuri.

Deși "pașapoartele de aur" vor fi desființate, acordarea statutului de rezident permanent în schimbul unor investiții va rămâne posibilă.

Comisia Europeană s-a arătat de mai multe ori îngrijorată de această practică, iar Parlamentul European a accentuat presiunea la puțin timp după invazia rusă în Ucraina, cerându-le statelor membre să excludă imediat toate cererile din partea unor cetățeni ruși și să le reexamineze pe cele aprobate în ultimii ani.

Conform cifrelor comunicate, cel puțin 130.000 de persoane au beneficiat între 2011 și 2019 de astfel de pașapoarte, care au adus țărilor respective venituri de peste 21,8 miliarde de euro.

La începutul lui martie, Malta a anunțat suspendarea până la noi ordine a acordării acestui tip de pașapoarte cetățenilor ruși și belaruși.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
pașapoarte de aur