Bulgaria subliniază că pentru aderarea la Air Schengen a acceptat doar condiții prevăzute în Regulamentul Dublin, nimic în plus

Bulgaria subliniază că pentru aderarea la Air Schengen a acceptat doar condiții prevăzute în Regulamentul Dublin, nimic în plus
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 dec 2023

Guvernul bulgar a precizat că, în înțelegerea cu Austria cu privire la aderarea la Air Schengen, nu a acceptat în privința migranților nicio condiție suplimentară față de cele prevăzute în Regulamentul Dublin, care stabilește că prima țară prin care un migrant intră în UE este responsabilă cu tratarea cererii sale de azil, relatează Euractiv și agenția Novinite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Pentru a-și ridica veto-ul asupra aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, Austria a cerut consolidarea protecției frontierelor externe ale UE pentru a combate valul de migranți, inclusiv prin alocarea în acest scop de finanțări europene suplimentare, și preluarea de către România și Bulgaria a solicitanților de azil sosiți în Austria, în special afgani și sirieni, scrie Agerpres.

Mediul de afaceri din Austria salută acordul parțial pentru intrarea României și Bulgariei în Schengen: „Sunt parteneri economici importanți”. Olaf Scholz promite să sprijine integrarea deplină CITEȘTE ȘI Mediul de afaceri din Austria salută acordul parțial pentru intrarea României și Bulgariei în Schengen: „Sunt parteneri economici importanți”. Olaf Scholz promite să sprijine integrarea deplină

Aceste condiții se regăsesc acum în declarația comună pe care Austria a convenit-o cu Bulgaria și România pentru aderarea parțială a celor două țări la spațiul Schengen.

Dezmințind recente „dezinformări”, serviciul de presă al guvernului bulgar a precizat că acesta nu acceptă condiții suplimentare legate de refugiații afgani și sirieni sosiți în Austria, adică îi va prelua numai pe aceia pentru care Bulgaria a fost prima țară de intrare în UE, așa cum prevede Regulamentul Dublin.

„Bulgaria nu acceptă și nu poate accepta persoane pentru care nu este responsabilă”, se arată în declarația guvernului de la Sofia.

În schimb, acesta confirmă că și-a asumat angajamentul de a colabora cu Austria și România pentru a limita „deplasările secundare” ale solicitanților de azil, de asemenea conform regulamentelor europene. Aceasta include aplicarea strictă a Regulamentului Dublin și readmisia persoanelor în căutare de protecție internațională pentru care Bulgaria este responsabilă ca țară de primă intrare, subliniază guvernul bulgar.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
air schengen