Cancelarul austriac susține ideea de a înscrie în Constituție dreptul de a folosi bani cash. Extrema dreaptă s-a înfuriat: "Nu vă este rușine să furați idei în acest fel?"

Cancelarul austriac susține ideea de a înscrie în Constituție dreptul de a folosi bani cash. Extrema dreaptă s-a înfuriat: "Nu vă este rușine să furați idei în acest fel?"
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 aug 2023

Cancelarul conservator al Austriei, Karl Nehammer, dorește ca dreptul de a folosi bani lichizi să fie înscris în Constituție, o idee pe care Partidul Libertății, de extremă dreapta, o promovează de ani de zile, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei

"Problema banilor lichizi este foarte importantă pentru oameni", a declarat Nehammer citat de agenția de presă APA.

Conduceți o Lada, le spune Putin oficialilor din Rusia. El afirmă că „undeva va fi mai modest decât înainte”, dar „nu este nimic îngrozitor” CITEȘTE ȘI Conduceți o Lada, le spune Putin oficialilor din Rusia. El afirmă că „undeva va fi mai modest decât înainte”, dar „nu este nimic îngrozitor”

"Pentru mine este important ca banii lichizi să fie înscriși în Constituție", a declarat cancelarul. El i-a cerut ministrului de finanțe Magnus Brunner să elaboreze o propunere în acest sens înainte de o întâlnire cu băncile pe care o va avea în septembrie, scrie News.ro.

Austria se numără printre țările cele mai iubitoare de numerar din zona euro. În vremuri de criză, cum ar fi debutul pandemiei COVID-19, austriecii s-au grăbit să meargă la bănci să-și scoată banii și au preferat să-i țină acasă. Mulți turiști sunt stupefiați să constate că unele restaurante și cafenele nu acceptă plata cu cardul, notează Reuters.

Cele mai multe sondaje de opinie arată că Partidul Libertății (FPOe), antiimigrație, este pe primul loc, cu un avans clar față de social-democrații din opoziție și conservatorii lui Nehammer. Cancelarul austriac guvernează într-o coaliție bipartită cu Verzii, partid de stânga.

Mandatul actualului parlament de la Viena se încheie în toamna anului viitor.

România a autorizat compania chineză Lenovo să participe la rețeaua 5G CITEȘTE ȘI România a autorizat compania chineză Lenovo să participe la rețeaua 5G

În ciuda asigurărilor repetate ale Băncii Naționale a Austriei că nu există planuri de eliminare a numerarului, FPOe a susținut că dreptul de a folosi numerar și libertatea de a plăti în mod anonim sunt în pericol. Până acum, conservatorii au respins astfel de argumente.

FPOe l-a criticat pe Nehammer pentru schimbarea de opinie pe această temă. "Nu vă este rușine să furați idei în acest fel de la "maleficul și extremistul" FPO? Nu mai aveți idei proprii raționale?" a declarat liderul FPOe, Herbert Kickl, într-un comunicat.

O majoritate de două treimi este necesară în parlament pentru a schimba Constituția. Împreună, FPO și conservatorii controlează doar circa 55% din locurile din camera inferioară.

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
cash