Cehia îl extrădează către SUA pe Evgheni Nikulin, un hacker rus suspectat de comiterea unor atacuri cibernetice

Cehia îl extrădează către SUA pe Evgheni Nikulin, un hacker rus suspectat de comiterea unor atacuri cibernetice
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mar 2018

Cehia a extrădat către Statele Unite un cetățean rus arestat de Praga în 2016 și suspectat de Washington că a comis atacuri cibernetice vizând ținte americane, a anunțat vineri Ministerul ceh al Justiției, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministerul ”confirmă extrădarea cetățeanului rus E. Nikulin către Statele Unite”, a anunțat pe Twitter o purtătoare de cuvânt a ministerului, Tereza Schejbalova.

Operațiunea de extrădare ”a fost realizată în cursul nopții (de joi spre vineri)”, a adăugat ea, fără să ofere alte detalii, scrie News.ro.

FMI cere Ucrainei să liberalizeze prețul gazelor naturale CITEȘTE ȘI FMI cere Ucrainei să liberalizeze prețul gazelor naturale

Evgheni Nikulin, în vârstă de 29 de ani, a părăsit Praga către Statele Unite în noaptea de joi spre vineri, potrivit mai multor publicații cehe, între care și postul public de radio Radiozurnal și site-ul respekt.

Un avion aparținând Departamentului american al Justiției, de tip Gulfstream, a părăsit Praga puțin după miezul nopții și a aterizat, după nouă ore de zbor, la Manassas, în apropiere de Washington, potrivit site-ului flightaware.com.

Nikulin a fost arestat în Praga de către poliția cehă și FBI în octombrie 2016, după ce Washingtonul a acuzat Rusia că a orchestrat vaste piratări informatice cu scopul de a influența campania prezidențială în Statele Unite.

Moscova a acuzat imediat Washingtonul că-i urmărește cetățenii. Ea a emis ulterior, la rândul său, un mandat de arestare, acuzându-l pe hacker de fraudă pe Internet și de furt de bani din sistemul WebMoney.

Avocatul lui Nikulin de la acea vreme a declarat pentru AFP că poliția federală americană (FBI) l-a interogat pe clientul său în două rânduri, în noiembrie 2016 și în februarie 2017 și că a încercat să-l convingă să mărturisească atacuri vizând Partidul Democrat.

Tribunalul municipal din Praga a anunțat în mai 2017 că cetățeanul rus poate fi extrădat către Statele Unite sau Rusia și că decizia definitivă revine ministrului Justiției Robert Pelikan.

viewscnt
Afla mai multe despre
evgheni nikulin
hacker