Cehia taie din salariile bugetarilor și majorează impozitele pentru firme

Cehia taie din salariile bugetarilor și majorează impozitele pentru firme
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 oct 2023

Criza provocată de pandemie și războiul din Ucraina determină tot mai multe state să ia măsuri de austeritate în scopul reducerii deficitului bugetar, chiar dacă acesta nu este foarte mare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deputații cehi au adoptat un plan de austeritate ce prevede o creștere a impozitelor în scopul redresării finanțelor publice aflate în dificultate, lovite puternic de consecințele pandemiei de COVID-19 și ale războiului din Ucraina, transmite AFP.

FOTO Termen sumbru avansat pentru finalizarea autostrăzii Ploiești – Brașov CITEȘTE ȘI FOTO Termen sumbru avansat pentru finalizarea autostrăzii Ploiești – Brașov

Planul de austeritate, propus de coaliția guvernamentală de centru-dreapta din Cehia, a trecut cu 108 voturi din totalul de 200, scrie Adevărul.

Amplul program vizează reducerea deficitului bugetar de 3,5% din PIB în acest an la 1,8% în 2024 și la 1,2% în 2025.

Deputații au aprobat reduceri importante de subvenții și tăieri de salarii din sectorul bugetar. Totodată, au majorat impozitul pe firme de la 19% la 21%, precum și impozitul pe proprietate și taxele pe tutun, alcool și jocurile de noroc.

Legislația, care mai trebuie aprobată de Senat și promulgată de președinte, ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Puternic dependentă de producția de automobile și de exporturile în zona euro, economia cehă a încetinit considerabil după declanșarea pandemiei în 2020.

În trimestrul al doilea al anului curent, PIB-ul acestei țări cu 10,5 milioane de locuitori s-a redus cu 0,6% pe un an și a stagnat în raport cu trimestrul anterior.

VIDEO Ciolacu s-a filmat la cumpărături: Susține că își cumpără tot ce are nevoie de la supermarket cu doar 93,5 lei, publică bonul de la magazin, apoi întreabă românii ce își cumpără ei CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu s-a filmat la cumpărături: Susține că își cumpără tot ce are nevoie de la supermarket cu doar 93,5 lei, publică bonul de la magazin, apoi întreabă românii ce își cumpără ei

Conform prognozei Fondului Monetar Internațional, economia cehă va crește cu doar 0,2% în acest an și cu 2,3% în 2024.

În luna mai, premierul ceh Petr Fiala anunța că Guvernul a aprobat măsuri de reducere a cheltuielilor și majorări de taxe, pentru scăderea deficitului bugetar în 2024.

Acesta a explicat că deficitul bugetar ar fi cu 94 miliarde de coroane (4,43 miliarde de dolari) mai ridicat în 2024 fără măsurile care au fost prezentate, alături de planificata reformă a pensiilor.

Ținta de deficit pentru acest an a Guvernului de la Praga este de 295 miliarde de coroane.

Anul trecut, deficitul a scăzut la 3,6% din PIB, de la un nivel de peste 5% în 2020 și în 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
cehia
salarii
impozite