Celebrul ceas astronomic din Centrul istoric al orașului Praga a fost oprit pentru șase luni

Celebrul ceas astronomic din Centrul istoric al orașului Praga a fost oprit pentru șase luni
scris 8 ian 2018

Celebrul ceas astronomic de la începutul secolului al XV-lea, una dintre principalele atracții turistice din Centrul istoric al orașului Praga, s-a oprit luni pentru șase luni, urmând să fie restaurat, a anunțat primăria citată de AFP.

”Ceasul din orașul vechi este unul dintre simbolurile Pragăi și restaurarea sa este o decizie necesară și responsabilă”, a declarat într-un comunicat Jan Wolf, consilier pe probleme de cultură.

Aparatul va fi complet demontat în zilele următoare, apoi transportat într-un atelier de restaurare, scrie News.ro.

Dotat cu un mecanism complicat și extrem de precis până în zilele noastre, ceasul situat pe fațada Primăriei orașului vechi din Praga atrage în fiecare an la fiecare bătaie de oră fixă turiști care admiră figurinele celor 12 apostoli care se învârt prin două ferestre de deasupra astrolabului sofisticat care arată mișcările aștrilor între semnele zodiacale.

Fost secretar de stat, trimis în judecată de DNA după ce ar fi primit mită aproximativ 5,3 milioane de euro CITEȘTE ȘI Fost secretar de stat, trimis în judecată de DNA după ce ar fi primit mită aproximativ 5,3 milioane de euro

Conceput înainte de nașterea lui Nicolaus Copernic, principiul aparatului a fost realizat plecând de la ipoteza prin care Pământul constituia centrul Universului.

O veche legendă spune că ceasornicarului i-au fost scoși ochii după ce a realizat mecanismul pentru a-l împiedica să mai facă ceva asemănător în altă parte.

Municipalitatea își dorește să micșoreze numărul vizitatorilor care sunt în jur de 7 milioane pe sejur anual în hotelurile din ”orașul celor 1oo de turnuri”: instalarea unui ecran gigant care să redea spectacolul constituie o variantă posibilă, potrivit lui Wolf. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ceas praga
ceas astronomic