Macron propune un ”parteneriat” între UE și Turcia, în lipsa unei aderări, după o întâlnire cu Erdogan

Macron propune un ”parteneriat” între UE și Turcia, în lipsa unei aderări, după o întâlnire cu Erdogan
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 ian 2018

Șeful statului francez Emmanuel Macron a propus vineri Turciei un ”parteneriat cu UE”, în lipsa unei aderări, cu scopul de a păstra ”ancorarea” acestei țări în Europa, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Trebuie (...) să ne uităm dacă nu putem să regândim această relație, nu în cadrul procesului de integrare, ci poate a unei cooperări, a unui parteneriat cu o finalitate (...) de a păstra ancorarea Turciei și poporului turc în Europa și de a face astfel încât viitorul său să se construiască privind către Europa și cu Europa”, a declarat el la finalul unei întâlniri, la Paris, cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, arată news.ro.

”Voința mea este să facem mai mult împreună, ca Turcia să rămână ancorată, arimată, la Europa, însă eu cred că procesul (de aderare) așa cum a fost el deschis nu va permite să se încheie în următorii ani”, a insistat președintele francez.

Grecia speră să obțină aproape 232 de milioane de euro din vânzarea portului Thessaloniki CITEȘTE ȘI Grecia speră să obțină aproape 232 de milioane de euro din vânzarea portului Thessaloniki

În opinia sa ”este clar că evoluțiile recente și alegerea (Turciei în domeniul statului de drept) nu permit vreun progres al procesului angajat”.

”Trebuie să ieșim dintr-o ipocrizie care constă în a crede că o înaintare naturală către deschiderea unor noi capitole (de negociere) este posibilă”, a insistat Emmanuel Macron, recunoscând că a purtat o ”discuție foarte deschisă” pe această temă cu președintele Erdogan.

El a propus, în schimb, ca un ”dialog pașnic” și ”regândit, reformulat într-un context mai contemporan, care să țină cont de realitățile de azi” să fie deschis în următoarele luni.

Președintele turc i-a replicat că țara sa a ”obosit” să aștepte o eventuală aderare la Uniunea Europeană.

”Sunt 54 de ani de când Turcia așteaptă în anticamera UE (...). Nu putem implora în permanență o intrare în UE”, a spus el, amintind că 16 capitole de negociere au fost ”deschise și niciodată închise” din totalul de 35.

”Eu cred că Uniunea Europeană nu a procedat întotdeauna bine cu Turcia, pentru că ea a lăsat să se creadă că lucruri erau posibile, în timp ce nu erau în totalitate”, a subliniat Macron.

viewscnt
Afla mai multe despre
macron
erdogan
turcia