Comisia Europeană deblochează 10 miliarde de euro pentru Ungaria, în pofida opoziției marilor grupuri politice europene: „Cea mai mare mită din istoria UE”

Comisia Europeană deblochează 10 miliarde de euro pentru Ungaria, în pofida opoziției marilor grupuri politice europene: „Cea mai mare mită din istoria UE”
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2023

Comisia Europeană a anunțat că deblochează 10 miliarde de euro destinate Ungariei – aproximativ o treime din suma totală suspendată în prezent din cauza unei serii de probleme legate de statul de drept, relatează The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Comisia a argumentat că Ungaria a îndeplinit o serie de reforme judiciare și, prin urmare, merită să aibă acces la o parte din finanțare pe merit, arată G4Media.

Premierul bulgar Nikolai Denkov vorbește despre ”inconsecvența României față de Austria: O dată bate cu pumnul în masă, altă dată spune că acceptă imediat condițiile” CITEȘTE ȘI Premierul bulgar Nikolai Denkov vorbește despre ”inconsecvența României față de Austria: O dată bate cu pumnul în masă, altă dată spune că acceptă imediat condițiile”

„În urma unei evaluări aprofundate și a mai multor schimburi de opinii cu guvernul ungar, Comisia consideră că Ungaria a luat măsurile pe care s-a angajat să le ia pentru ca Comisia să poată considera că este îndeplinită condiția orizontală de abilitare privind Carta drepturilor fundamentale a UE în ceea ce privește independența justiției.

Acest lucru înseamnă că o parte din finanțarea politicii de coeziune nu va mai fi blocată și, prin urmare, Ungaria poate începe să solicite rambursări de până la aproximativ 10,2 miliarde euro”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Moskvich a intrat în premieră în topul celor mai vândute mașini din Rusia CITEȘTE ȘI Moskvich a intrat în premieră în topul celor mai vândute mașini din Rusia

Tibor Navracsics, ministrul ungar al dezvoltării regionale, a declarat pentru The Guardian: „Am îndeplinit toate condițiile, așa că suntem foarte încrezători că fondurile UE vor veni acum”.

Cu toate acestea, decizia se dovedește a fi foarte controversată.

Grupurile societății civile maghiare care monitorizează independența justiției spun că guvernul nu a îndeplinit în totalitate criteriile. Și un grup de patru grupuri politice din Parlamentul European – inclusiv Partidul Popular European de centru-dreapta și Socialiștii și Democrații – și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea într-o scrisoare adresată astăzi președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen.

Scandal în cel mai mare organism de securitate din lume, unde Rusia blochează preluarea președinției OSCE de către Estonia CITEȘTE ȘI Scandal în cel mai mare organism de securitate din lume, unde Rusia blochează preluarea președinției OSCE de către Estonia

Criticii demersului Comisiei spun că există percepția că deblocarea fondurilor a fost făcută în grabă pentru a ajuta la convingerea premierului ungar Viktor Orbán de a ridica blocajul asupra unor decizii cheie legate de Ucraina, pe care liderii plănuiau să le ia în cadrul unui summit care începe joi.

Reacționând la decizia de miercuri după-amiază, eurodeputatul german Daniel Freund, membru al Grupului Verzilor, a declarat:

„Prin eliberarea a 10 miliarde de euro pentru Orbán, von der Leyen face cea mai mare greșeală din timpul mandatului său.

Viktor Orban se consideră cel mai experimentat lider din UE: „Europa și-a pierdut capacitatea de autodeterminare”. „Washingtonul pierde teren” CITEȘTE ȘI Viktor Orban se consideră cel mai experimentat lider din UE: „Europa și-a pierdut capacitatea de autodeterminare”. „Washingtonul pierde teren”

Reformele necesare nu au fost implementate. Cu toate acestea, momentul eliberării nu face decât să permită concluzia că nu a fost vorba de reforme judiciare. În schimb, cele 10 miliarde de euro au avut ca scop eliminarea veto-ului lui Orbán. Nu a existat nicio obligație de a răspunde la cererea Ungariei înainte de summit.

Ursula von der Leyen plătește acum cea mai mare mită din istoria UE – 10 miliarde de euro – autocratului și prietenului lui Putin, Viktor Orbán. Semnalul este fatal: Comisia Europeană arată astăzi că tacticile de șantaj ale lui Viktor Orban dau roade”.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
ungaria