Comisia Europeană investighează alocarea de frecvențe radio către operatorul polonez de telecomunicații Sferia

Comisia Europeană investighează alocarea de frecvențe radio către operatorul polonez de telecomunicații Sferia
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 22 sep 2020

Comisia Europeană a lansat o investigație aprofundată pentru a evalua dacă alocarea de către autoritățile poloneze a unui bloc de frecvențe radio pentru furnizarea de servicii 4G către operatorul de telecomunicații Sferia este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sferia, companie controlată de grupul Cyfrowy Polsat, operatorul celei mai mari platforme DTH din Europa Centrală și de Est, ar fi beneficiat de un tratament preferențial din partea autorităților poloneze în raport cu competitorii, potrivit Comisiei.

“În această etapă și pe baza informațiilor disponibile, opinia preliminară a Comisiei este că autoritățile poloneze ar fi acordat Sferia frecvențe în banda de 800 MHz în condiții mai favorabile decât altor operatori și că, prin urmare, alocarea ar putea constitui ajutor de stat”, arată Comisia într-un comunicat.

Retailerul polonez de fashion Answear, prezent și în România, pregătește listarea la bursă CITEȘTE ȘI Retailerul polonez de fashion Answear, prezent și în România, pregătește listarea la bursă

Executivul UE a lansat ancheta aprofundată în urma plângerilor primite de la o serie de competitori ai Sferia, potrivit cărora, în 2013, autoritățile poloneze din domeniul telecomunicațiilor ar fi alocat companiei un bloc de frecvențe de 800 MHz fără o procedură de selecție, fără costuri suplimentare și fără obligații de acoperire.

În contrast, altor operatori li s-au atribuit blocurile rămase din banda de dividend digital de 800 MHz abia în 2016, printr-un proces competitiv, contra unei plăți (în medie) de aproximativ 390 milioane euro și cu obligații de acoperire. Potrivit reclamanților, alocarea frecvențelor radio mobile către Sferia în 2013 nu a fost în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Comisia va investiga, de asemenea, dacă o posibilă diferență de tratament între Sferia și alți operatori, în cazul în care va fi confirmată, a fost justificată și dacă alocarea în cauză ar fi putut oferi Sferia un avantaj economic nejustificat față de concurenții săi, încălcând normele UE privind ajutoarele de stat.

În plus, “având în vedere legăturile structurale, funcționale, personale și de capital dintre Sferia și grupul de capital Cyfrowy Polsat, Comisia va investiga dacă de potențialul ajutor de stat a beneficiat nu numai Sferia, ci și grupul Cyfrowy Polsat în ansamblu”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
sferia
comisia europeana
investigatie aprofundata
ajutor de stat
frecvente radio mobile 4g
alocare frecvente radio
cyfrowy polsat