Comisia Europeană investighează dacă un ajutor de stat acordat Jaguar Land Rover de Slovacia respectă legislația UE

Comisia Europeană investighează dacă un ajutor de stat acordat Jaguar Land Rover de Slovacia respectă legislația UE
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 29 mai 2017

Comisia Europeană (CE) a deschis o anchetă pentru a verifica dacă un ajutor de stat acordat de Slovacia  producătorului auto Jaguar Land Rover respectă legislația UE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Jaguar Land Rover, cel mai mare producător auto din Marea Britanie, deținut de indienii de la Tata Motors, investește 1,4 miliarde de euro într-o facilitate de producție în Nitra, Slovacia. Fabrica va avea o capacitate de producție de 150.000 de mașini pe an. Luna aceasta, Slovacia a înștiințat Comisia că intenționează să acorde un ajutor de stat de 125 de milioane de euro, maximul permis de legislația UE, pentru acest proiect.

Comisia Europeană va putea controla mașinile și amenda direct producătorii și importatorii cu până la 30.000 euro pe vehicul CITEȘTE ȘI Comisia Europeană va putea controla mașinile și amenda direct producătorii și importatorii cu până la 30.000 euro pe vehicul

“Este un lucru bun ca investițiile publice să sprijine creștere economică în  statele membre. Comisia va investiga cu atenție dacă ajutorul plănuit de Slovacia este cu adevărat necesar pentru ca Jaguar Land Rover să își direcționeze investiția către Nitra și este la minimul necesar, dacă afectează competiția sau dăunează coeziunii în UE ”, spune comisarul european Margrethe Vestager.

Comisia afirmă că are îndoieli legate de respectarea tuturor condițiilor impuse de UE în cazul ajutorului de stat menționat. Printre eltele, CE vrea să investigheze dacă decizia Jaguar Land Rover de a investi în Slovacia are la bază și alte considerente în afară de ajutorul oferit de stat.

Mai mult decât atât, Comisia va analiza unele măsuri suplimentare promise de Slovacia producătorului auto, care ar putea fi considerate și ele ajutoare de stat. Mai exact, Slovacia va transfera către Jaguar un teren dintr-o zonă industrială în curs de dezvoltare și va scuti compania de anumite taxe legate de transformarea acestuia în spațiu industrial.

viewscnt
Afla mai multe despre
jaguar land rover
ce
comisia europeana
ajutor de stat
slovacia
tata motors