Comisia Europeană va opri unele subvenții destinate Cehiei din cauza conflictului de interese

Comisia Europeană va opri unele subvenții destinate Cehiei din cauza conflictului de interese
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 aug 2021

Comisia Europeană a anunțat Cehia că îi va opri plata unor subvenții comunitare până când autoritățile de la Praga vor înăspri legislația referitoare la evitarea conflictului de interese, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La finalul unui audit publicat în luna aprilie a acestui an, executivul comunitar a ajuns la concluzia că premierul ceh Andrej Babis este într-o situație de conflict de interese având în vedere că este proprietarului unui uriaș imperiu de afaceri, în calitate de proprietar al grupului de companii Agrofert, care beneficiază de finanțare de la UE. În replică, Babis a insistat în repetate rânduri că nu a încălcat nicio lege, după ce și-a mutat acțiunile deținute la Agrofert în două entități de tip trust fund, scrie Agerpres.

Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial

Comisia Europeană a anunțat că, pentru moment, nu va rambursa nicio cheltuială care are legătură cu proiectele europene solicitată de companiile deținute de trust fund-uri.

"Atâta timp cât recomandările formulate în raportul de audit nu sunt implementate, sfătuim autoritățile cehe să nu declare cheltuieli pentru companiile al căror proprietar final sunt trust fund-urile. Acesta este un avertisment", a subliniat executivul comunitar.

Chiar dacă cheltuielile făcute de Agrofert sunt deja vizate de un ordin de interzicere a rambursării, Comisia Europeană se teme că această problemă a conflictului de interese ar putea fi mult mai extinsă, a spus un oficial european. "Există o îngrijorare reală că riscurile care au ieșit la lumină în jurul Agrofert ar putea exista și la alte companii", a spus acest oficial.

eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace CITEȘTE ȘI eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace

Separat, postul public de radio din Cehia a informat că executivul comunitar a cerut autorităților de la Praga care distribuie fondurile europene să pună la punct un registru al oficialilor publici și a companiilor pe care le controlează. O listă a beneficiarilor de trust fund-uri ar urma să fie trimisă la Bruxelles.

Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov CITEȘTE ȘI Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov

Grupul Agrofert este unul din cei mai mari angajatori din Cehia, cu activități în agricultură, procesarea de alimente, chimicale și media. În aceste condiții, a primit zeci de milioane de euro sub formă de subvenții pentru fermieri, care nu au fost vizate de anchetele UE, precum și de subvenții pentru proiecte de dezvoltare precum noi tehnologii, în cadrul unor diferite programe europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
cehia