Compania-mamă a Rompetrol este suspectată de abuz de poziție dominantă pe piața GPL din Kazahstan. Revoltele din țară au izbucnit după dublarea prețului la carburant

Compania-mamă a Rompetrol este suspectată de abuz de poziție dominantă pe piața GPL din Kazahstan. Revoltele din țară au izbucnit după dublarea prețului la carburant

Sursă foto: Linkedin

Profit.ro
Profit.ro
scris 7 ian 2022

Compania KazMunayGas, gigantul petrolier de stat al Kazahstanului, care, prin divizia sa înregistrată în Olanda KMG International, controlează grupul Rompetrol din România, în frunte cu rafinăria Petromidia, a fost acuzată de autoritățile statului central-asiatic, alături de alți jucători din industrie, de abuz de poziție dominantă pe piața angro de gaz petrolier lichefiat (GPL), carburant auto a cărui scumpire amplă a fost scânteia care a declanșat actualele revolte populare din Kazahstan.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

VEZI AICI VIDEO Revolta din Kazahstan: Forțele rusești au intrat în țară

Potrivit postului de televiziune Khabar 24 TV, preluat de Tass și Trend News, autoritățile din Kazahstan îi suspectează pe cei mai mari distribuitori de GPL din țară, respectiv KazMunayGas, Kazgermunai, CNPC-Aktobemunaigas și Kazakhoil, de înțelegeri anticoncurențiale privind fixarea prețurilor. 

PROFIT NEWS TV Stolojan: Am pensie de 5.000 de lei. Mi se părea o aberație să nu plătesc contribuția la sănătate CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Stolojan: Am pensie de 5.000 de lei. Mi se părea o aberație să nu plătesc contribuția la sănătate

"Au fost dezvăluite practici de fixare a prețurilor și de abuz de poziție dominantă în piață", susține sursa citată.

Agenția de Protecție și Dezvoltare a Concurenței din Kazahstan a demarat o investigație în această privință, iar companiile vor fi amendate dacă suspiciunile se vor dovedi întemeiate. Instituția îi va prezenta un raport cu date preliminare președintelui Kassym-Jomart Tokayev în termen de 20 de zile.

Carrefour retrage peste 12 tone portocale cu reziduuri de pesticide. \ CITEȘTE ȘI Carrefour retrage peste 12 tone portocale cu reziduuri de pesticide. "Suspiciune de fraudă!". Lista magazinelor

"Prețurile angro au crescut în 2021. Dacă la începutul anului erau de circa 67.000 tenge (154 dolari) pe tonă, la sfârșitul acestuia ajunseseră la peste 100.000 tenge (230 dolari) pe tonă", a declarat un reprezentant al Agenției la Khabar 24 TV.

Mulți kazahi și-au modificat mașinile pentru ca acestea să funcționeze cu GPL, carburant auto care era mult mai ieftin decât benzina sau motorina grație faptului că Guvernul impunea un plafon de preț de vânzare la pompă de 60 tenge/litru.

e-Factura opțională de la 1 aprilie și obligatorie de la 1 iulie între privați pentru legume, fructe, băuturi alcoolice, construcții noi, produse minerale, îmbrăcăminte și încălțăminte CITEȘTE ȘI e-Factura opțională de la 1 aprilie și obligatorie de la 1 iulie între privați pentru legume, fructe, băuturi alcoolice, construcții noi, produse minerale, îmbrăcăminte și încălțăminte

Plafonul a ajuns însă să fie considerat nesustenabil de către autorități, ca urmare a creșterii cotațiilor pe piața angro, și a fost eliminat de la 1 ianuarie, ceea ce a dus la dublarea prețurilor la pompă și a reprezentat scânteia declanșării actualelor revolte violente din țară. Președintele Tokayev a promis recent că va fi reluată reglementarea prețului pe o perioadă de cel puțin 180 de zile, la un nivel chiar mai redus decât cel anterior, de 50 tenge/litru (0,11 dolari).

Tot de curând, el a spus în cadrul unei întâlniri cu alți înalți oficiali kazahi că KazMunayGas și alte companii din domeniu au o anumită răspundere pentru actuala situație din țară.

FOTO Novak Djokovic, ironizat de Ryanair după ce nu a fost lăsat în Australia CITEȘTE ȘI FOTO Novak Djokovic, ironizat de Ryanair după ce nu a fost lăsat în Australia

"Vorbind despre situația socială, politică și economică dificilă din țară din momentul de față, Kassym-Jomart Tokayev a arătat că Guvernul, precum și companiile KazMunayGas și KazakhGas, poartă o răspundere aparte pentru actualele proteste, cauzate de creșterea prețurilor la gaz petrolier lichefiat (GPL)", a transmis biroul de presă al președinției din Kazahstan.

Compania petrolieră de stat a Kazahstanului a înregistrat un profit net de 2,2 miliarde dolari în primele 9 luni din 2021, la venituri totale de peste 11 miliarde dolari.

Șase companii, amendate cu 2,52 milioane de lei cu argumentul de trucare a unor licitații în energie CITEȘTE ȘI Șase companii, amendate cu 2,52 milioane de lei cu argumentul de trucare a unor licitații în energie

Zeci de manifestanți au fost uciși de poliție în noaptea de miercuri spre joi, în timp ce încercau să cucerească clădiri administrative în Kazahstan, a anunțat poliția din această fostă republică sovietică, în care au loc revolte haotice, relatează AFP.

Doisprezece membri ai forțelor de ordine au fost de asemenea uciși, iar alți 353 au fost răniți în timpul unor revolte și manifestații care zguduie țara de mai multe zile, au anunțat joi autoritățile locale la televiziunea publică.

LISTĂ ALERTĂ trimisă - Peste 280 tipuri de măști neconforme, mai mult de jumătate sunt FFP2, pe care Guvernul le recomandă populației CITEȘTE ȘI LISTĂ ALERTĂ trimisă - Peste 280 tipuri de măști neconforme, mai mult de jumătate sunt FFP2, pe care Guvernul le recomandă populației

Corpul unuia dintre ei a fost găsit decapitat”, potrivit postului Khabar-24, citat de agențiile Tass, Interfax-Kazahstan și RIA Novosti.

Rusia vecină și aliații săi din cadrul Organizației Tratatului Securității Colective (OTSC) au anunțat joi că trimit un prim contingent al unei ”Forțe colective de menținerea păcii” în Kazahstan, la cererea acestei țări autoritariste din Asia centrală.

Franța îi exclude pe nevaccinați de la viața socială, chiar dacă nu au Covid CITEȘTE ȘI Franța îi exclude pe nevaccinați de la viața socială, chiar dacă nu au Covid

Militari din Rusia, Belearus, Armenia, Tadjikistan și Kîrgîzstan fac parte din această Forță, a cărei misiune este ”să apere instalațiile de stat și militare” și ”să ajute forțele kazahe de ordine să stabilizeze situația și să restabilească statul de drept”.

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokaiev nu a reușit potolească protestele, în pofida reluării plafonării prețurilor la GPL, demiterii Guvernului, precum și instaurării stării de urgență și a unei interdicții de circulație pe timpul nopții în întreaga țară.

viewscnt
Afla mai multe despre
revolte kazahstan
scumpire gpl kazanstan
kazmunaygas kmg international rompetrol petromidia
proteste kazahstan scumpire carburanti auto
masini convertire gpl
masini pe gpl