Compania-mamă a Rompetrol, arătată cu degetul pentru revoltele din Kazahstan

Compania-mamă a Rompetrol, arătată cu degetul pentru revoltele din Kazahstan
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 ian 2022

Compania KazMunayGas, gigantul petrolier de stat al Kazahstanului, care, prin divizia sa înregistrată în Olanda KMG International, controlează grupul Rompetrol din România, în frunte cu rafinăria Petromidia, a fost indicată de către președintele statului, Kassym-Jomart Tokayev, în cadrul unei întâlniri cu alți înalți oficiali kazahi,  ca având o anumită răspundere pentru masivele revolte populare care, în ultimele zile, au dus la demisia Guvernului și la decretarea stării de urgență în țara central-asiatică - VEZI VIDEO AICI și intrarea cu blindatele AICI

Urmărește-ne și pe Google News

"Vorbind despre situația socială, politică și economică dificilă din țară din momentul de față, Kassym-Jomart Tokayev a arătat că Guvernul, precum și companiile KazMunayGas și KazakhGas, poartă o răspundere aparte pentru actualele proteste, cauzate de creșterea prețurilor la gaz petrolier lichefiat (GPL)", a transmis biroul de presă al președinției din Kazahstan, citat de agenția rusă de presă Tass.

Scandal în tenis - Ținut ore în șir la graniță, fără telefon și acuzând sechestarea, Novak Djokovici, nr 1 mondial, nu a fost lăsat să intre în Australia, fiind trimis înapoi acasă CITEȘTE ȘI Scandal în tenis - Ținut ore în șir la graniță, fără telefon și acuzând sechestarea, Novak Djokovici, nr 1 mondial, nu a fost lăsat să intre în Australia, fiind trimis înapoi acasă

Eliminarea de către Guvern a plafonului reglementat de preț la GPL de 60 tenge/litru a dus la dublarea cotațiilor la pompă, la 120 tenge/litru, ceea ce a constituit scânteia ce a declanșat revoltele. Tokayev a promis că va fi reluată reglementarea prețului pe o perioadă de cel puțin 180 de zile, la un nivel chiar mai redus decât cel anterior, de 50 tenge/litru (0,11 dolari), și a anunțat că reducerea inflației va fi "obiectivul primordial" al noului Cabinet.

Protestele au început duminică în orașul Zhanaozen din vestul Kazahstanului, unde în urmă cu 10 ani, în decembrie 2011, cel puțin 14 participanți la o grevă și un miting ale muncitorilor de la un câmp petrolier deținut și operat de KazMunayGas, care cereau salarii mai mari și îmbunătățirea condițiilor de muncă, au fost prezentați ca uciși de forțele de ordine.

Compania petrolieră de stat a Kazahstanului a înregistrat un profit net de 2,2 miliarde dolari în primele 9 luni din 2021, la venituri totale de peste 11 miliarde dolari.

Iulian Dascălu are undă verde pentru vânzarea terenului fabricii Carbochim din Cluj-Napoca. Cel mai mare producător de abrazive profesionale din România va fi mutat CITEȘTE ȘI Iulian Dascălu are undă verde pentru vânzarea terenului fabricii Carbochim din Cluj-Napoca. Cel mai mare producător de abrazive profesionale din România va fi mutat

KazMunayGas a derulat preluarea Rompetrol de la Dinu Patriciu în perioada 2007-2009, plătind în total circa 2,7 miliarde dolari. Grupul românesc, al cărui principal activ este rafinăria Petromidia, formează una dintre cele mai importante unități industriale din țară, numărându-se totodată printre cei mai mari contribuabili la bugetele statului. Rompetrol Rafinare a terminat primele 9 luni ale anului trecut cu pierderi de circa 58 milioane dolari, la o cifră de afaceri brută de 3,27 miliarde dolari.

Importurile României din Kazahstan au totalizat peste 952 milioane euro în primele 9 luni ale anului trecut, în creștere cu 14% față de perioada similară din 2020, în timp ce exporturile românești în țara central-asiatică au fost cu mult mai mici, de sub 11 milioane euro, potrivit celor mai recente date ale INS. România importă din Kazahstan în special țiței și produse petroliere.

viewscnt
Afla mai multe despre
proteste kazahstan
dublare preturi carburanti auto
scumpire gpl
kazmunaygas petromidia
rompetrol kmg international