VIDEO Revolta din Kazahstan: Forțele rusești au intrat în țară

VIDEO Revolta din Kazahstan: Forțele rusești au intrat în țară
scris 7 ian 2022

Forțele rusești au ajuns în Kaszahstan la cererea regimului autoritar din Almatî, pe fondul revoltelor antiguvernamentale care s-au soldat deja cu zeci de morți și sute de răniți în rândul protestatarilor și al polițiștilor.

Vineri dimineața, președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a declarat că ”ordinea constituțională” fost restabilită în mare parte în țara din Asia Centrală zguduită de revolte violente de aproape o săptămână, relatează Reuters.

Înainte de prăbușirea Cortinei de Fier, o veche glumă spunea că Pactul de la Varșovia este singura alianță militară capabilă să se atace pe sine însăși. Gluma amară făcea trimitere la invazia rusească în Cehoslovacia, atunci când rușii au trimis tancurie la Praga, în primăvarea anului 1968, pentru a reprima mișcarea reformistă, amintește The Guardian într-o analiză privind mizele lui Vladimir Putin în noua criză din Kazahstan, preluată de Hotnews.

FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

UPDATE Președintele kazah Kasim-Jomart Tokaiev a anunțat că autorizează forțele de ordine să deschidă focul ”fără avertisment”, cu scopul de a pune capăt revoltelor care zguduie țara, și a respins orice negocieri cu protestatarii, relatează AFP.

”Teroriștii contnuă să distrugă bunuri și să folosească arme împotriva cetățenilor”, a acuzat el într-o alocuțiune televizată.

Kasim-Jomart Tokaiev a respins orice posibilitate de a negocia cu protestatari și a amenințat cu ”eliminarea” ”bandților înarmați”, după mai multe zile de revolte sângeroase în Kazahstan.

Lichidarea acestora ”va avea loc în scurt timp”, a amenințat el.

Philip Morris International începe comercializarea în România a dispozitivului lil SOLID 2.0 introdus de IQOS pentru a accelera progresul către un viitor fără fum CITEȘTE ȘI Philip Morris International începe comercializarea în România a dispozitivului lil SOLID 2.0 introdus de IQOS pentru a accelera progresul către un viitor fără fum

Potrivit lui Kasim-Jomart Tokaiev, cel mai mare oraș din țară, Almaty, a fost atacat de ”20..000 de bandiți” cu un ”plan clar” și un ”nivel înalt de pregătire de luptă”.

Președintele kazahstanului i-a mulțumit călduros omologului său rus Vladimir Putin pentru trimiterea unor trupe, cu scopul de a pune capăt revoltelor în țară.

”Îi mulțumesc în mod special președintelui rus Vladimir Putin. El a răspuns foarte rapid și mai ales amical apelului meu”, a declarat Kasim-Jomart Tokaiev.

Joi, mai multe vehicule blindate de transport de trupe și zeci de soldați care se deplasau pe jos au intrat în piața principală din Almatî, cel mai mare oraș din Kazahstan, unde sute de persoane protestau pentru a treia zi împotriva guvernului, au relatat corespondenții Reuters de la fața locului. S-au auzit focuri de armă în timp ce trupele se apropiau de mulțime, potrivit martorilor Reuters.

”Zeci de atacatori au fost lichidați”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției, fiind vorba de protestatari care au asaltat miercuri noapte clădiri guvernamentale în Almatî.

FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

VEZI AICI ȘI AICI CE A DECLANȘAT REVOLTA

Acesta a precizat că, pe lângă cei 12 polițști uciși, 353 au fost răniți, scrie Hotnews.ro

viewscnt
Afla mai multe despre
kazahstan
revolta
blindate