Compania petrolieră din Serbia nu se mai poate aproviziona cu petrol din Rusia după adoptarea pachetului 6 de sancțiuni al UE

Compania petrolieră din Serbia nu se mai poate aproviziona cu petrol din Rusia după adoptarea pachetului 6 de sancțiuni al UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iun 2022

După adoptarea noului pachet de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană Rusiei, compania petrolieră multinațională din Serbia, NIS, nu va mai putea fi alimentată cu țiței livrat de Rusia prin conducta petrolieră Adriatică JANAF, a declarat Ministerul minelor și energiei din Serbia, citat de Rador.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pachetul majoritar de acțiuni de 56,15% al NIS este deținut de compania rusă Gazprom, prin Gazprom Neft, 13,98% din acțiuni fiind deținute de Serbia, iar restul de 13,98% sunt deținute de acționari minoritari.

Motorina standard a sărit de 9 lei în mai mult de jumătate din stațiile din capitală CITEȘTE ȘI Motorina standard a sărit de 9 lei în mai mult de jumătate din stațiile din capitală

„Prin noul pachet de sancțiuni se interzice transportul țițeiului din Rusia, iar NIS se aprovizionează prin conducta JANAF prin portul Omišalj din Croația. Aceasta înseamnă că nu există posibilitatea ca rafinăria din Pančevo să fie aprovizionată cu țiței din Rusia, însă NIS poate importa țiței din alte surse, așa cum anterior a importat țiței din Irak și din alte state”, a comunicat Ministerul sârb al minelor și energiei.

Instituția a anunțat că în perioada următoare, pe lângă rezolvarea problemei aprovizionării, se va concentra și pe creșterea rezervelor de țiței, care „ar oferi o securitate suplimentară în cazul perturbărilor pieței”.

„O consecință a noului pachet de sancțiuni ale UE este presiunea pe cerere, pentru că și alte state vor căuta alternative la importurile de țiței din Rusia”, a explicat Ministerul sârb al minelor și energiei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
serbia
petrol
rusia