Guvernatorul Băncii Cehiei: Rata dobânzii ar putea crește cu 75 de puncte de bază sau mai mult

Guvernatorul Băncii Cehiei: Rata dobânzii ar putea crește cu 75 de puncte de bază sau mai mult

Jiri Rusnok

Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iun 2022

Există probabilitatea ca Banca Centrală a Cehiei să majoreze din nou rata dobânzii la reuniunea sa din 22 iunie, deoarece evoluțiile din economie încă sunt inflaționiste, a afirmat luni guvernatorul Jiri Rusnok, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din iunie 2021, Banca Centrală a Cehiei a demarat majorarea dobânzii, pe măsură ce a crescut inflația, ceea ce a redus încrederea consumatorilor și a companiilor, scrie Agerpres.

România și alte nouă țări din Europa de Est cer Comisiei Europene să le permită renunțarea la achiziția de vaccinuri anti-Covid CITEȘTE ȘI România și alte nouă țări din Europa de Est cer Comisiei Europene să le permită renunțarea la achiziția de vaccinuri anti-Covid

Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Cehiei a majorat în luna mai dobânda de referință cu 75 de puncte de bază, până la 5,75%, în timp ce economiștii se așteptau la o creștere cu 50 de puncte de bază. Este cel mai ridicat nivel al dobânzii din 1999. De asemenea, oficialii cehi au anunțat că la viitoarele reuniuni ar putea continua înăsprirea politicii monetare.

"Totul ne indică faptul că va trebui să majorăm ratele. Estimările noastre indică mai degrabă rate mai ridicate ale dobânzilor decât am decis la precedenta reuniune de politică monetară. Din păcate, evoluțiile din economie încă sunt inflaționiste", a declarat guvernatorul Băncii Cehiei, într-un interviu acordat site-ului www.aktualne.cz.

Deși a afirmat că nu dorește să anticipeze nimic, Rusnok a apreciat că pare necesară o altă majorare semnificativă a dobânzii, pentru a sprijini rata de schimb a coroanei cehe.

"Până acum, știm că moneda cehă este mai slabă decât în scenariul pe care ne bazam. Prin urmare, nu ne putem limita la niciun plafon. Deci, pare probabilă o majorare a dobânzii cu 75 puncte de bază sau mai mult", a declarat guvernatorul.

Perspectivele de politică monetară din Cehia s-au înrăutățit după ce autoritățile au anunțat că Ales Michl, oponent al înăspririi politicii monetare, va fi viitorul guvernator al Băncii Centrale a Cehiei. Mandatul lui Jiri Rusnok expiră la finalul lunii iunie.

Michl declara că dorește menținerea stabilă a dobânzilor "pentru o anumită perioadă", după ce va prelua mandatul în iulie. Declarația a dus la deprecierea coroanei cehe.

În mai, Banca Cehiei a înrăutățit estimările pentru acest an, așteptând acum un avans al economiei de doar 0,8%, față de 3% previzionat anterior.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanda
cehia