Trimiterea unor tancuri occidentale în Ucraina va prelungi războiul acestei țări cu Rusia, iar dacă Washingtonul și Moscova nu ajung la un acord, al treilea război mondial va începe, a declarat președintele Croației, Zoran Milanovic, care a ironizat o declarație a șefei diplomației germane, Annalena Baerbock, despre un „război împotriva Rusiei” al aliaților occidentali.
Ucraina a primit miercuri vești despre o consolidare majoră a arsenalului său militar, Germania și SUA anunțând că vor oferi Kievului tancuri Leopard 2 și M1 Abrams.
Acest lucru va prelungi războiul, a susținut președintele croat în fața presei, potrivit agenției croate HINA, citată de Agerpres.
Toate tancurile, inclusiv cele ruse și americane, ard la fel, iar oamenii care stau în ele fie sunt uciși, fie reușesc să scape, a afirmat Zoran Milanovic.
„Dacă Moscova și Washingtonul nu vor ajunge la o înțelegere, lumea se va îndrepta încet către al treilea război mondial”
Războiul în Ucraina va dura până când Moscova și Washingtonul se vor înțelege cumva să-i pună capăt, ceea ce este dificil și îndepărtat, consideră președintele croat.
CITEȘTE ȘI Zelenski ascultă de popor și semnează un val de demiteri pentru corupție. Năravuri vechi într-o țară care se vrea nouă. Cum tratezi corupția într-o țară în război?În asemenea discuții nici Zagrebul, nici Berlinul, nici Parisul și nici Bruxellesul nu vor fi consultate, dar dacă ele nu vor avea loc lumea va începe să se îndrepte încet către al treilea război mondial, a estimat el în continuare.
Președintele Croației a dezaprobat-o pe șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, care ar fi afirmat în fața Consiliului Europei că aliații occidentali trebuie să fie uniți, întrucât „luptăm într-un război împotriva Rusiei, nu între noi”.
„Poate că Germania este în război cu Rusia. Le urez succes de data asta, să se termine mai bine ca acum 70 de ani, dar noi nu suntem în război cu nimeni”, a reacționat președintele croat. „Ea (Annalena Baerbock) ne spune că noi toți suntem în război cu Rusia. Noi nu suntem, America este, noi suntem doar pioni”, a concluzionat el.
CITEȘTE ȘI Austriecii nu poartă niciodată jumătate din hainele pe care le cumpărăÎn timp ce premierul croat Andrej Plenkovic s-a arătat favorabil sprijinului militar pentru Ucraina, președintele Zoran Milanovic s-a manifestat împotriva acestei susțineri și a respins în noiembrie propunerea guvernului de la Zagreb ca țara sa să participe la instruirea soldaților ucraineni în cadrul misiunii de asistență militară a UE (EUMAM) pentru a se opune agresiunii ruse.
Președintele Zoran Milanovic a motivat că această acțiune ar încălca Constituția Croației, întrucât nu clarifică baza pentru declararea Ucrainei țară aliată, în contextul în care ea nu este nici membră a UE, nici a NATO.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul de Interne al Ucrainei, adjunctul său și mai mulți copii au murit după ce un elicopter s-a prăbușit lângă o grădiniță din regiunea KievApoi, în decembrie, parlamentarii croați au respins la limită propunerea ca țara lor să se alăture misiunii de sprijin a UE pentru armata ucraineană, după ore de dezbateri încinse ce reflectă diviziunile profunde între premier și președintele țării.