Curtea de Justiție a UE: Monopolul Ungariei asupra sistemului național de plăți mobile este ilegal

Curtea de Justiție a UE: Monopolul Ungariei asupra sistemului național de plăți mobile este ilegal
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 7 nov 2018

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis, miercuri, că Ungaria a încălcat legislația UE prin instituirea unui monopol de stat asupra sistemului național de plăți mobile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În urma hotărârii Curții, Ungaria trebuie să cedeze controlul exclusiv asupra sistemului național de plată mobilă, exercitat din 2014 de compania de stat Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

Comisia Europeană a trimis Ungaria în fața CJUE anul trecut, cerând Curții să constate că sistemul național de plată mobilă creează un monopol ilegal prin acordarea de drepturi exclusiv în favoarea Nemzeti Mobilfizetési și împiedicarea accesului pe piață a societăților concurente.

Lukașenko avertizează că va comanda rachete, dacă SUA își instalează o bază militară în Polonia CITEȘTE ȘI Lukașenko avertizează că va comanda rachete, dacă SUA își instalează o bază militară în Polonia

Sistemul național de plată mobilă din Ungaria este utilizat în prezent pentru plata serviciilor de parcare publică și a vinietei, piețe care anterior anului 2014 au fost deschise concurenței.

Potrivit Comisiei, în ceea ce privește serviciul de parcare publică, Nemzeti Mobilfizetési desfășoară în esență aceeași activitate ca și prestatorii anteriori de servicii de plată mobilă, diferența constând în faptul că aceasta se bucură de un drept exclusiv de a încheia contracte cu operatorii parcărilor și că redevențele sale sunt reglementate.

Situația este aceeași în ceea ce privește punerea la dispoziție a rețelei rutiere în vederea circulației, întrucât Nemzeti Mobilfizetési este unicul prestator care a încheiat un contract cu furnizorul serviciului public și poate revinde direct dreptul de utilizare a drumurilor publice.

“Rezultă că, în aceste două sectoare, ceilalți prestatori de plăți mobile sau de telefonie mobilă nu pot opera decât în calitate de revânzători”, arată Comisia.

Conform deciziei Curții, operarea exclusivă a unui sistem național de plată mobilă de către o întreprindere controlată de statul ungar “este contrară legislației UE”. Curtea mai notează că furnizarea serviciilor de plăți mobile nu poate reveni exclusiv unei companii de stat, chiar dacă este vorba de servicii de interes economic general.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
cjue
sistem national plati mobile
decizie
monopol
vinieta