Denumirile stațiilor de metrou din Kiev care amintesc de Rusia, schimbate

Denumirile stațiilor de metrou din Kiev care amintesc de Rusia, schimbate
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 mai 2022

Locuitorii Kievului sunt consultați într-un proces de vot online pentru a schimba denumirile stațiilor de metrou care amintesc de Rusia, inclusiv de personalități precum scriitorul Lev Tolstoi, informează EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După cum a relatat Bucea Live pe canalul său Telegram, propunerea de schimbare vizează, pentru început, cinci stații ale rețelei de metrou din capitala ucraineană, iar noile denumiri au fost deja alese, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ România începe curățenia la nivel național: Interzice în administrație soluțiile de securitate cibernetică produse de ruși. Pe întreaga durată a invaziei Ucrainei, până la semnarea unui tratat de pace cu despăgubiri și pedepse CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România începe curățenia la nivel național: Interzice în administrație soluțiile de securitate cibernetică produse de ruși. Pe întreaga durată a invaziei Ucrainei, până la semnarea unui tratat de pace cu despăgubiri și pedepse

Procedura de schimbare a denumirilor nu este încă oficială, rezultatele urmând să fie prezentate pentru ratificare consiliului local.

Astfel, primele modificări ar putea viza stația "Ploșcea Lva Tolstoho", referire la autorul romanului "Război și pace", care ar urma să fie redenumită "Vasîl Stus", numele poetului, traducătorului și criticului literar ucrainean disident care a murit în 1985 într-un lagăr de muncă sovietic pentru prizonieri politici.

Stația "Brest", care este și numele unui oraș din Belarus, ar urma să fie redenumită "Bucea", după numele orașului ocupat de forțele ruse pe 31 martie și eliberat pe 2 aprilie, unde au fost descoperite cadavrele a zeci de civili.

Stația cunoscută anterior drept "Eroii Niprului", o reminiscență istorică rusească, ar urma să se numească "Eroii Ucrainei", iar stația "Minsk", denumită astfel în cinstea capitalei Belarusului, își va schimba numele în "Varșovia", capitala Poloniei învecinate, care și-a arătat clar sprijinul pentru guvernul de la Kiev și a primit zeci de mii de refugiați ucraineni în timpul invaziei ruse.

În cele din urmă, stația "Prietenia popoarelor" ar putea fi în curând redenumită "Zeița".

După invazia rusă din 24 februarie, în multe din orașele bombardate au fost inițiate proceduri de schimbare a denumirilor străzilor, piețelor și chiar ale orașelor ale căror nume amintesc de istoria comună care a unit Ucraina și Rusia de-a lungul secolelor. Una din cele mai semnificative este schimbarea numelui orașului Dnipropetrovsk, al patrulea oraș ca mărime, în Dnipro. Schimbarea numelui a fost aprobată de Radă (Camera deputaților) care a considerat-o o chestiune de "demnitate națională, a renașterii Ucrainei".

viewscnt
Afla mai multe despre
metrou
kiev