HARTĂ Ucraina stopează tranzitul de gaze rusești spre Europa printr-un punct de interconectare din regiunea Luhansk, acuzând trupele de ocupație că fură din ele

HARTĂ Ucraina stopează tranzitul de gaze rusești spre Europa printr-un punct de interconectare din regiunea Luhansk, acuzând trupele de ocupație că fură din ele
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 mai 2022

Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale din Ucraina, LLC Gas TSO, a anunțat că este nevoit să stopeze tranzitul de gaze rusești destinate consumatorilor europeni printr-unul din punctele de interconectare de la granița cu Federația Rusă, aflat în regiunea Luhansk din estul țării, acuzând trupele ruse de ocupație că au afectat procesele tehnologice ale instalațiilor sale din zona respectivului punct, inclusiv prin deturnarea unor cantități de gaze din fluxurile aflate în tranzit spre UE.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"LLC Gas TSO raportează apariția unui caz de forță majoră, care face imposibilă continuarea transportului de gaze prin stația de măsurare Sokhranivka și prin stația de comprimare Novopskov de la frontieră (frontiera cu Federația Rusă – n.r.), aflate în teritoriile ocupate. Prin stația de comprimare Novopskov din regiunea Luhansk tranzitează aproape o treime din gazul rusesc destinat Europei (circa 32,6 milioane de metri cubi pe zi)", transmite operatorul ucrainean.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă

Potrivit sursei citate, ca urmare a agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, mai multe facilități ale sistemului național ucrainean de transport al gazelor se află în prezent în teritorii "temporar" controlate de către trupele rusești și de către administrația de ocupație. LLC Gas TSO a mai raportat probleme create de ocupanți la Sokhranivka și în urmă cu o lună, ceea ce a dus la scumpirea temporară a gazelor pe principalele hub-uri europene.

"În prezent, LLC Gas TSO nu își poate exercita controlul operațional și tehnologic asupra stației de comprimare Novopskov și a altor active din aceste teritorii. Mai mult, interferența trupelor de ocupație cu procesele tehnice și schimbările operate de acestea în modurile de operare a facilităților sistemului de transport, inclusiv prin preluarea neautorizată de cantități de gaze din fluxurile aflate în tranzit spre Europa, au pus în pericol stabilitatea și siguranța întregului sistem ucrainean de transport al gazelor", se mai afirmă în comunicat.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbări CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbări

Ucrainenii spun că, în baza contractului de tranzit al gazelor încheiat cu gigantul rus de stat producător Gazprom, aceste acțiuni ale armatei ruse reprezintă un caz de forță majoră, care fac imposibilă îndeplinirea obligațiilor LLC Gas TSO la punctul fizic de interconectare cu Rusia Sokhranivka și la stația de comprimare Novopskov de la frontieră, care nu se află în prezent sub controlul operatorului ucrainean.

"Luând în considerare cele de mai sus, LLC Gas TSO informează că din 11 mai 2022, ora 7 seara, nu se va mai efectua preluarea de gaze în sistemul național de transport al Ucrainei prin punctul de interconectare Sokhranivka. Pentru îndeplinirea integrală a obligațiilor față de partenerii europeni și în acord cu clauzele contractului de tranzit, este posibil transferul temporar al capacității nedisponibile de transport de la Sokhranivka la punctul de interconectare Sudzha, care este localizat în teritoriul controlat de Ucraina", a precizat compania.

HARTĂ Ucraina stopează tranzitul de gaze rusești spre Europa printr-un punct de interconectare din regiunea Luhansk, acuzând trupele de ocupație că fură din ele

ULTIMA ORĂ Just Eat Takeaway.com iese din România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Just Eat Takeaway.com iese din România

LLC Gas TSO a conchis spunând că i-a informat în mod repetat pe cei de la Gazprom în legătură cu riscurile la care este supus tranzitul de gaze din cauza acțiunilor trupelor de ocupație controlate de Rusia și a cerut ca acestea să înceteze să se amestece în manevrele de operare a facilităților, însă apelurile sale au fost ignorate.

Tranzitul gazelor naturale rusești spre clienții din Europa prin intermediul conductelor ucrainene funcționează ca o formă de "apărare antiaeriană energetică" a infrastructurii de transport de gaze a Ucrainei, armata rusă agresoare nebombardând-o în mod intenționat din acest motiv, astfel că marii consumatori din UE care cumpără de la gigantul rus de stat Gazprom ar trebui să o facă prin gazoductele din Ucraina și să boicoteze celelalte rute, spunea la începutul lunii trecute șeful operatorului de transport și sistem ucrainean, într-un interviu acordat postului de televiziune local 1+1.

viewscnt
Afla mai multe despre
razboi rusia ucraina
importuri gaze rusesti europa
ue importuri gazprom
ucraina tranzit gaze rusesti europa