Deprecierea lirei turcești îi atrage pe cumpărătorii bulgari peste graniță, cu autobuzele, în căutare de chilipiruri. Pleacă de acasă la 3 dimineața

Deprecierea lirei turcești îi atrage pe cumpărătorii bulgari peste graniță, cu autobuzele, în căutare de chilipiruri. Pleacă de acasă la 3 dimineața
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2021

Bulgarii au început să treacă granița în Turcia cu autobuzele, atrași de chilipirurile pe care le pot obține de pe urma deprecierii lirei turcești, transmite Associated Press.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prima lor oprire este la casele de schimb după care se îndreaptă spre piețele și magazinele din orașul Edirne, nord-estul Turciei, scrie Agerpres.

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

Potrivit AP, în ajunul Crăciunului piața din Edirne era plină de cumpărători din Bulgaria. Un exemplu este Hatice Ahmedova care a spus că a plecat de acasă la 3 dimineața pentru a urca într-un autobuz care a trecut-o granița în Edirne, unde a schimba 200 de leva bulgărești pentru 1.150 de lire turcești, pe care le-a folosit pentru a face cumpărături. Gulfiye Osinova, 60 de ani, a spus și ea că a venit la Edirne în căutare de cadouri pentru copii și nepoți, adăugând că prețurile din Bulgaria sunt mult mai mari.

Turcia trece printr-o criză economică în condițiile în care rata oficială a inflației a trecut de 21%, ceea ce afectează prețurile din magazine. În paralel, lira turcească a pierdut peste 60% din valoare în acest an iar la data de 20 decembrie a atins un minim istoric de 18,36 lire pentru un dolar.
Însă turiștii profită de deprecierea monedei turcești, iar pentru cumpărătorii din Bulgaria, prețurile de la magazinele turcești sunt un chilipir.

Bulent Reisoglu, președintele uniunii proprietarilor de bazaruri din Edirne, spune că numărul cumpărătorilor străini s-a majorat de patru ori în ultimele săptămâni. "Parcările sunt pline cu mașini din Bulgaria, aproape nu mai vezi mașini cu numere de Edirne sau Istanbul. Cumpără ca nebunii, fără să știe ce cumpără sau cumpără mai multe lucruri de același fel în ideea de a le revine sau să gândesc că nu le vor mai găsi în altă parte", spune Bulent Reisoglu.

Și cumpărătorii din Grecia au început să treacă granița și să își schimbe euro pe lire turcești. Unul din acești cumpărători, Esra Molla, a spus că este fericită să poată cumpăra cadouri pentru ea și familia sa în Turcia.

Moneda turcească și-a revenit pe parcusul săptămânii trecute, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat noi instrumente pentru a proteja depozitele în lire împotriva fluctuațiilor cursului de schimb, astfel că la finele săptămânii trecute dolarul american se tranzacționa pentru 10,83 lire. În pofida acestei aprecieri, moneda turcească este în continuare cu 40% sub nivelul la care era la începutul anului, principalul motiv fiind insistența lui Erdogan pentru reducerea dobânzilor. În timp ce teoriile economice clasice susțin că inflația ridicată poate fi coborâtă prin majorarea dobânzilor, Erdogan susține tocmai contrariul. Conform noului său program economic, Erdogan vrea credite ieftine, exporturi mari și creștere economică ridicată.

În timp ce pentru consumatorii turci scăderea puterii lor de cumpărare este evidentă, Erdogan a cerut firmelor turcești să reducă prețurile pe măsură ce lira se stabilizează. Pentru moment însă nu există semne că grupurile de cumpărători bulgari vor fi înlocuiți prea curând de turci în bazarurile din Edirne.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgari
lira turcesca